top of page

Tüp Bebekte Son Gelişmeler

Tıpta ve teknolojide baş döndürücü gelişmeler yaşanmaktadır. Tıp alanda yaşanan en önemli gelişmeler de tüp bebek tedavisinde yaşanmaktadır. Tüp bebek tedavisi artık çoğu çiftin ulaşabildiği ve başarılı sonuçlar elde ettiği bir yöntem haline gelmiştir. Maliyetinin daha uygun olması, başarı şansının artması ve sonuçları ile çiftlerin yüzünü güldürmesi ile oldukça yaygın şekilde tercih edilen bir tedavi yöntemi olmuştur.



Kısırlık sorunu, ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünyada birçok çifti ilgilendirmektedir. Ülkemizde her yüz çiften 15’i çocuk sahibi olma konusunda sorun yaşamaktadır. Tüp bebek konusunda bilinçlenme ile ön yargılar yıkılmıştır. Şayet bir çift, bir sene boyunca korunmasız cinsel ilişkide bulunup çocuk sahibi olamıyor ise, tüp bebek yöntemine başvurabilir. Tüp bebek yönteminde geliştirilen yenilikler ve yöntemlerle birlikte çocuk sahibi olma şansı oldukça arttırılmıştır. Bu yöntemlerden bazıları:


Paternal lenfosit aşısı:

Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen ilerlemeler sayesinde tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları sorunlarında bağışıklık sistemindeki bozuklukların oldukça önemli bir rol oynayabileceği neticesi ortaya çıkmıştır. Erkek adaydan elde edilen kan örneğinde lenfosit hücreleri ayrıştırılır. Anne adayının koluna 4 farklı alandan enjektesi uygulanır. Bu işlem tüp bebek tedavisinden önce 3 defa, tedavi ardından da 2 defa uygulanır. Bu aşının hedefi anne adayının rahimde gelişmekte olan bebeğe herhangi bir şekilde hasar verebilecek bağışıklık hücreleri meydana gelmesi için tedbir almaktır. Paternal lonfosit aşısı günümüzde tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında başarılı bir şekilde uygulanan bir yöntemdir. Anne adayına ve bebeğe herhangi bir zarar vermez.


Yardımcı tomurcuklanma lazerle:

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler arasında en önemlilerinden biri de döllenmiş olan yumurtanın (embriyonun) rahim içine tutunmasıdır. Embriyonun rahimde tutunma şansı için embriyoyu çevreleyen dış tabaka yani zonanın incelmesi ve kaybolması gerekir. Bu aşama, laboratuvar koşullarında zona tabakasında bir pencere oluşturulması ile pratikleştirilebilir.


Yapay rahim içi uygulaması:

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce rahim iç duvarından biyopsi aracılığı ile endometriyal hücreler alınır. Bu hücreler laboratuvar koşullarında geliştirilir ve tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyoların gelişimi adına besinden zengin, doğal bir ortam yaratılmış olur. Yapay rahim içi uygulamaları tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında başvurulan bir yöntemdir.


Blastosit transferi:

Blastosit, beşinci gün embriyosudur. Embriyonun rahme tutunmadan önce gelebileceği son noktadır. Blastosit evresine ulaşmış embriyonun rahme tutunması ve hamilelik oluşturma şansının daha erken evrelerdeki embriyolara göre fazla olmaktadır. Blastosit transferi, embriyo gelişimini daha iyi takip edilebilmesi ve rahim içine tutunma ve gelişme özelliği en iyi embriyoyu transfer edebilme adına 5. Veya 6. günde yapılan transferdir. Embriyo blastosit evresine dek tüp bebek laboratuvarında geliştirilir ve ardından transfer aşamasına geçilir.


Akupunktur:

Akupunktur, alternatif olarak başarıyı arttırıcı bir yöntem olarak kullanılır. Tüp bebek tedavisinin her aşamasında uygulanması ve gösterdiği etkinin kişiler tarafından kısa sürede fark edilmesi ile yaygınlaşan bir yöntem haline gelmiştir. Limbik sistemi düzenler. Bu sayede anne adayının stres kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.


Akupunktur; belirli bölgelere yapılan uyarı ile bütün vücutta beta- endorfin şeklinde tabir edilen bir kimyasal maddenin salgılanmasının artması ve bu artış ile GnRH (gonadotropin releasing hormon ) steroid ve gonadotropin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu etkiler neticesinde rahime olan kan akışı arttırılır. Rahim iç duvarı bu sayede olgunlaşır ve netice olarak rahim gebelik için uygun hale getirilir. Tüm bu değişimler ile transferi yapılan embriyoların tutunma şansı artmıştır.


Reiki:

Reiki gibi alternatif başarıyı arttırıcı yöntemler de tüp bebek tedavilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Reiki, oldukça kolay uygulanan bir yöntemdir. Doğal olması yanında tedaviyi desteklediği de kanıtlanmıştır. Vücuttaki çeşitli enerji noktaları ile uygulanan reiki, doğru yönde enerji akışının sağlanmasına yardım eder. Fiziksel olarak iyileşmeyi ve psikolojik olarak stresi azaltmayı sağlar. Tüp bebek başarısızlıklarında başarı şansını arttıran bir yöntem olarak kabul görmüştür.


Antioksidanlar:

Serbest radikaller kirli hava, sigara dumanı, güneş ışınları, bitki koruma ilaçları, çözücüler, bazı ilaçlar, bozulmuş besinler ve çeşitli gıdalarda yer alan fazla aktiviteye sahip bileşikler olarak tanımlanabilir. Bu bileşikler, hücrelere çeşitli zararlar verir. Bunun neticesinde de hücreler daha hızlı yaşlanmaya ve ölmeye başlar. Hücreleri n bu bileşiklerin olumsuz etkilerinden korunması ve yaşlanmasının önlenmesi için antioksidan kullanılabilir. Antioksidan kullanımlarının tüp bebek tedavilerinde başarı şansını arttırabileceği de düşünülmektedir. Bu sebeple antioksidan kullanımı önerilmektedir. Bunların içerisinde:

  • A vitamini,

  • E vitamini,

  • B12 vitamini,

  • Folik asit,

  • C vitamini,

  • Polifenoller,

  • Koenzim Q,

  • Alfalipoik asit sayılabilir.

Comments


bottom of page