Tüp bebekte çoğul gebelik riski, normal gebeliklerde olduğundan daha yüksek bir riske sahiptir. Bunun sebebi ise transfer edilen embriyo sayısıdır. Transfer edilen embriyo sayısı çoğul gebelik riskini arttırmaktadır. Doğurganlık tedavisini takiben çoklu doğumlar, annelere ve bebeklere önemli sağlık riskleri getirir.
Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?
Tüp bebek sırasında, yumurtalar yumurtalıklardan lokal anestezi altında toplanır ve laboratuvarda alınan sperm örneği ile döllendirilme sağlanır. Gelişmekte olan embriyolar ya iki ila üç gün, ya da beş ila altı gün sonra kadının rahmine aktarılır. İki üç gün sonra, embriyolar ‘bölünme aşaması’ embriyoları olarak bilinir. Şayet yumurtalar döllenmeden beş ila altı gün sonra gelişirse, gelişmekte olan embriyolar ‘blastokist’ olarak ifade edilir ve bunları rahimlere aktarma prosedürü “blastosist transferi” olarak ifade edilir.
Tüp bebekte çoğul gebelik riski daha mı fazla?
Günümüzde, tüp bebek ve sitoplazmik sperm enjeksiyonu yani mikroenjeksiyon (ICSI) gebeliklerin% 16’sında çoğul gebelik riskine sahiptir. Doğal gebeliklerde bu risk % 1-2’dir. Bu doğrudan IVF ve ICSI sırasında aktarılan birden fazla embriyo ile ilgilidir. Şayet anne adayının rahmine iki embriyo transfer edilirse, çoğul gebelik riski artar. Ülkemizde tüp bebekte çoğul gebelik riskini engellemek adına 35 yaşından daha küçük ve ilk iki tüp bebek denemesi olan anne adaylarına yalnızca bir embriyo transferi yapılmaktadır. Diğer durumlarda ise en fazla iki adet embriyo transfer edilmektedir. Tekli embriyo bölünme ve tek yumurta ikizlerine neden olma şansı, özellikle de blastokist transferinden sonra tüp bebek sonrasında daha yüksektir, ancak bunun nedeni bilinmemektedir.
Tüp bebekte çoğul gebelik riskleri nelerdir?
Erken doğum: İkizlerin yaklaşık yüzde 60’ı erken olarak yaklaşık gebeliğin 35. Haftasında dünyaya gelir.
Düşük doğum ağırlığı: Çoğul gebeliklerde düşük doğum ağırlığı söz konusu olabilir.
Sezaryen bölümü gerekliliği: Çoğul gebeliği olan kadınların daha uzun süre iyileşmesi gerekebilecek ve doğumdan sonra kanama riskini artırabilecek Sezaryen bölümlerine ihtiyaçları daha yüksek olabilir.
Transfüzyon Sendromu (TTTS): Plasenta paylaşan ikiz ikizlerin yaklaşık yüzde 10’u bu sendromu geliştirir; bu, plasentadaki iki bebeğin kan damarları arasındaki bağlantı bir bebeğe aşırı kan akışı, diğerinde ise çok fazla kan akışı sağlar.
Preeklampsi: Tüp bebekte çoğul gebelik bekleyen kadınlar, yüksek kan basıncının, idrar içindeki proteinlerin ve anne ve bebek için tehlikeli olabilen genel şişliğin kombinasyonu olan preeklampsiyi geliştirme olasılığının iki katından fazla.
Gestasyonel diyabet: Gebelikle ilgili şeker hastalığı, vajinal doğum sırasında anne ve bebeğin yaralanma riskini arttırır. Bebeklerde yenidoğan döneminde solunum ve diğer problemlere sahip olabilirler.
Tek gebelik anne ve bebek için daha güvenli!
Tüp bebek tedavisinin bir parçası olarak rahimde birden fazla embriyo değiştirilirse ikiz veya üçüz üretme şansı artar. Birden fazla bebeğe sahip olmak kötü bir şey gibi gözükmeyebilir, ancak sizin ve bebekleriniz için komplikasyon riski önemli ölçüde artıyor olabilir. Çoğul doğumlarla daha sık ilişkili sorunlar şunları içerir:
Düşük
Gebelikle ilişkili yüksek tansiyon ve preeklampsi
gestasyonel diyabet
Anemi ve ağır kanama
Sezaryen ihtiyacı olan
Bebeğinizin erken doğum yapma ve / veya düşük doğum ağırlıklı olma olasılığı daha yüksektir ve yenidoğan solunum sıkıntısı sendromu (NRDS) gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlar veya serebral palsi gibi uzun vadeli sakatlıklar geliştirme riski yüksektir.
Comments