top of page

Tüp Bebek Tedavisinde Protein ve Önemi

Tüp bebek tedavisi öncesinde protein ağırlıklı beslenmenin faydaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi uygulanmadan evvel tüm dünya da uzmanlar anne adaylarına hararetle karbonhidrat içeren yiyeceklerden men edip daha çok protein ağırlıklı beslenmelerini önermektedirler. Uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar anne adayının transfer öncesinde ve sonrasında beslenme alışkanlıklarının transfer başarısı üzerinde bir hayli etkili olduğunu tespit etmişler ve buna göre anne adaylarının tedavi öncesinden başlayarak karbonhidratları kesip protein ağırlıklı beslenmelerini bizzat istemişlerdir.



Protein ağırlıklı beslenen anne adaylarının hem gebelik dönemi hem de doğumu oldukça kolay olmakta ve anne adayının doğum sonrası iyileşme süreci de daha hızlı olmaktadır.


Dünyanın en iyi araştırma merkezlerinde yapılan araştırmalarda, çıkan sonuçlara göre; karbonhidrat eğilimli beslenen anne adaylarında tüp bebek tedavilerinde başarısız sonuçlar elde edilmiştir. Karbonhidrat ile beslenenlerde gebelik veya gebelik için tedavi olmadan evvel yumurtalara yabancı ve negatif bir ortam hazırladığı ileri sürülmüştür. Diğer bir taraftan da protein ile beslenen anne adayında ise hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası daha kolay geçmektedir.


Karbonhidrat tüketimi ne gibi olumsuz etki yapıyor?

Karbonhidrat tüketimi sonucu meydana gelen fazla glikoz oluşumu yumurta ve embriyolar açısından sağlıklı bir ortam oluşturmuyor. Bu nedenle gebelik düşünen çiftler veya tüp bebek tedavisi olmak isteyen hastaların birkaç ay evvelde karbonhidrat tüketimini azaltmaları olumlu sonuç almaları bakımından iyi olmaktadır.


Bu bilimsel verinin saptanması için çeşitli deneyler yapıldı. Örneğin gelen hastalarda aşırı kilo veya diyabet olmamasına rağmen başarısız tüp bebek denemelerinin nedeni araştırıldı. Buna göre yaş oranı 36-37 yaşlarında 120 kadın üzerinde yapılan araştırmalarda bu kadınlar 3 gün süreli bir diyet uygulandı. Genel vücut indeksi birbirine uygun hastalar 2 ayrı grup yapıldı. 1. Grup %60 ila %70 oranında karbonhidrat ağırlıklı bir diyet uyguladı. 2. Gurup ise kendi aralarında ikiye ayrıştırıldı. 1.gruba düşük miktarda protein verildi. 2. Gruba ise yüksek miktarda proteinli gıdalar verildi. Çıkan sonuçlar çok manidardı. 1. Grup protein takımı düşük miktarda protein aldığı için diğer karbonhidratla beslenen grupla aynı sonuçları veriyordu. Oysa 2. Protein takımı yüksek miktarda protein aldığı için tüp bebek tedavisine giren gebelik süreci ve canlı doğum başarı oranı gitgide yükselen bir çizelgeyle % 25  % 60 %80 e kadar yükselebiliyordu. Bu büyük bir başarıydı. Bu yüzden ülkemizde ki tüm uzmanlarda gebelik öncesi ve tüp bebek öncesi karbonhidrat azaltma ve protein artırma diyetini uygulamayı önermektedirler.


Protein diyeti nasıl olmalıdır?

Bu diyet günümüzde bildiğimiz zayıflamaya yönelik protein diyetleri değil bizzat beslenmeye yönelik bir protein diyeti olmalıdır. Bu diyetleri de uzman diyetisyenlerden veya tüp bebek uzmanından öğrenmek mümkündür. Zira gebelik dönemi sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerekilen bir dönemdir. Bunun için de gerekli yardımı diyetisyenlerden almak da fayda vardır.

Comentários


bottom of page