Bebek sahibi olmayı normal yollarla başaramayan kişilere uygulanan ve bebek sahibi olma olasılığını arttırıp gerçekleştirebilen, en sık kullanılan ve en güvenilen tedavi yöntemlerinden olan tüp bebek, tedavisi herkese uymayabilen bir yöntemdir. Ne yazık ki bazı durumlarda tüp bebek tedavisi mümkün değildir. Hem maddi, hem manevi yönden yorucu ve zor bir dönemdir, tüp bebek tedavi dönemi.
Ayrıca tabii ki Tüp bebek uygulaması bireylerin özverisini ve oldukça büyük sabırlarını isteyen, birçok şeyden feragat etmeniz gereken de bir tedavidir. Ancak bu tedaviye sabretmek herkese göre değildir. Ayrıca hayat şartları sebebiyle buna zaman da bulunamayabilir. Bunların yanında farklı sebeplerle de bu tedaviden yararlanamayacak kişiler vardır.
Tüp bebek yöntemi kimler için uygun değildir? Tüp bebek yöntemi kimlere uygulanmaz?
Tüp bebek uygulanması, erkek ya da dişi gametlerin oluşum ve gelişimlerini normal bir şekilde tamamlanmadan meydana gelen yapıya yani, kısırlık durumunda, tüplerin her ikisinin de tıkalı olması durumunda, yumurtlama bozuklukları olan kişilerde, kadınlarda hormon dengesizliği yüzünden yumurtalıkların ve bazı salgı bezlerinin anormal çalışmaları sonucu ortaya çıkan kompleks bir rahatsızlığa sahip olan hastalarda, endometriozis, rahim iç tabakası olan endometriyumun rahim dışında, özellikle yumurtalıklar, karın iç zarı (periton) ve nadiren vücudun diğer bölgelerinde bulunması durumunda, Kısırlığa neden olabilen yumurtalıklarda bulunan kistlere sahip olma halinde, sperm kalite bozukluklarında, azospermi durumunda, servikal faktör tespit edildiğinde, immunolojik faktörlerde, tüplerin tıkalı (kapalı) olduğu durumlarda veya ameliyatla tüpleri alınanlarda, tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Ancak tüp bebek spermi hiç olmayan erkeklere, yumurtlaması tamamen durmuş ve menopoza girmiş kadınlara, rahmi alınanlara, yumurtalıktan alınan parçada hiç sperm bulunmayan erkeklere tüp bebek tedavisi uygulanmaz.
Hiç sperm sayısına sahip olmayan ve yumurtalıklardan elde edilen parçada sperm olmayan erkeklerde, yumurtlama fonksiyonu işlevini kaybetmiştir. Menopoza girmiş ve gerekli durumlarda, oluşan hastalık neticesinde cerrahi işlemler sonucu rahmi alınmış kadınlarda tüp bebek uygulanması mümkün değildir.
Tüp bebek tedavisinin yapılması için uygun olması gereken şartlar vardır. Anne adayının yaşı menopoza girmediği dahilde, kaç olursa olsun, değerlerinin bozuk olması durumunda tüp bebek ile bebek sahibi olma şansı oldukça azdır. Dolayısıyla tedavi yapılmaması daha doğru bir karardır. Tedavinin yapılıp yapılmayacağına doktor karar verir.
Comments