Tüp bebek evreleri, her tüp bebek merkezinde standarttır ve 6 aşamadan oluşur. Her kaynakta bu sayı farklı verilmiş olabilir ancak aşamalar standarttır.
Tüp bebek evreleri
Tüp bebek evreleri adım 1 – Yumurta Toplama
IVF sürecinin başlangıç noktası, yumurtalıklardan yumurta elde etmektir. Bu, birkaç folikül (yumurta içeren yumurtalıklarda keseler) gelişimini teşvik eden FSH (Follikül Uyarıcı Hormon) enjeksiyonlarının uygulanmasıyla yapılır. Bu işlem normal olarak yaklaşık iki hafta sürer. Yeterli folikül geliştikten sonra yumurtalar, yumurtalıklardan (follikül) oluşan sıvı dolu keselere bir iğne geçirerek ve onları emerek çıkararak yumurtalıklardan çıkarılır.
Tüp bebek evreleri Adım 2 – Sperm Hazırlama
Yumurtalar toplanırken meni örneği de hazırlanıyor. Meni örneğinin niteliğine bağlı olarak yapılabilen farklı hazırlama yöntemleri vardır, ancak en yaygın yöntem yoğunluk gradyan hazırlığı olarak adlandırılır. Semen, zayıf bir motiliteye sahip spermleri filtreleyen özel bir kültür tüpüne eklenir. Sperm sayısı ideal değilse, sperm numunesi mümkün olduğunca çok sayıda sperm konsantre olacak şekilde döndürülür. Bu numuneler daha sonra yumurtaları tohumlamak için kullanılır.
Tüp bebek evreleri Adım 3 – Dölleme
Dölleme tekniklerinde iki farklı tip vardır. IVF standart tohumlama veya ICSI (İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu). IVF standart tohumlama, normal sperm parametrelerine sahip hastalarda kullanılır ve laboratuardaki bilim adamı, yumurtaları ve spermleri bir çanağa yerleştirir ve gübrelemenin gerçekleşebilmesi için gece bırakarak laboratuvarda yer alır. Sperm ile ciddi sorunlar varsa veya IVF standart tohumlama daha önce başarısız olursa, IVF ICSI ile birleştirilerek bilim adamları her yumurta için tek bir sperm enjekte eder.
Tüp bebek evreleri Adım 4 – Dölleme
Yumurta alındıktan sonraki sabah uzmanlar yumurtaları döllenme işaretleri için kontrol eder. Normal döllenme gerçekleşirse, döllenmiş yumurtalara “embriyo” adı verilir ve rahim içine geri konmaya hazır oluncaya kadar laboratuvarda yetiştirilirler.
Tüp bebek evreleri Adım 5 – Embriyo Kültürü
Embriyolar, yumurtadan çıktıktan sonra altı gün boyunca laboratuvarda yetiştirilebilir. Doktorunuzla neyi seçtiğinize bağlı olarak çeşitli aşamalardaki uterusa geri konabilirler. Bölünme aşaması, gün iki ya da gün üçüncü embriyo kültürü ve transferi için kullanılan terimdir. Bu, transfer için kullanılabilecek düşük embriyo sayısına (genellikle bir veya iki) sahip çiftler için faydalıdır. Genişletilmiş / blastosist evresi, gün dördüncü veya beşinci gün embriyo kültürü ve transferi için kullanılan terimdir.
Tüp bebek evreleri Adım 6 – Embriyo Aktarımı
Embriyo transferinin yapıldığı gün uzmanlar embriyolarınızı değerlendirecek ve en gelişmiş transferi seçecektir. Embriyo daha sonra çok yumuşak ince bir plastik tüp içine yüklenir ve rahim geri yerleştirilir. Bu prosedür çok basittir, pap smear’a çok benzer ve anestezi gerektirmez. Embriyolar daha sonra implantasyona kadar uterusta büyümeye devam edecektir. Embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan gebelik testi ile sona erer.
Kommentare