Çiftlerin uzun yıllar boyu çocuk özlemini giderememesi yüzünden, tercih ettikleri tüp bebek yönteminde bazı koşulların sağlanması halinde başarı oranı arttırılabilir. Doğal yöntemlerle ve yardımcı üreme yöntemleriyle gebe kalmayı başaramamış olan çiftler tüp bebek tedavisiyle buna kavuşmak ister. Günümüzde gebe kalamayan ve bebek sahibi olamayan çiftlerin en fazla başarı elde ettiği bu üreme yönteminde gebe kalma şansını arttırabilmek için, bazı etkenlerin bir arada bulunması gerekir.
Buna olumlu olarak etki edebilecek etkenlerin en başında kadının yaşı gelir. Kadının tedavi sırasında genç ve sağlıklı, buna bağlı olarak yumurta rezervinin fazla olması ve yumurtalarının bu dönemde daha kaliteli olması tedavinin başarısını arttıran unsurlardır. Fakat bazı durumlarda nadiren, 20'li yaşlarda olan genç bayanların bile yumurta rezervlerinin azaldığı görülür. Tüp bebek tedavisi sırasında uzmanlar kadınlardan ay içinde en az 5 ve daha fazla yumurta sayısı elde edilmesini uygun görürler. Kadınlar normal olarak ay içinde yaklaşık olarak bir tane yumurta üretebilir. Kadının genç yaşta olması halinde, tüp bebek tedavisi yapılırken, elde edilen yumurta sayısı 20-30 adedi bulabilir. Bu etken yumurtaların arasından daha sağlıklı olanları seçme şansını yükselteceğinden, tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyecektir. Bu etkenlerin dışında çiftlerin yaşadığı stres, tüp bebek tedavisinin yapıldığı merkezin seçimi, eşlerin tüp bebek tedavisine bakış açısı, gösterdikleri sabır, tedaviye olan inancı ve tedaviden beklentileri gibi unsurlar tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşürebilir. Bu yüzden eşlerin tedavi öncesinde her açıdan buna hazır olması gerekir.
Aşağıdaki videoda ayrıntılı bilgi vermeye çalıştım.
Tüp bebek tedavisinde stresin azaltılması gebe kalma başarısını etkiler mi?
Kadınlara uygulanan tüp bebek tedavisi sırasında, kadında tüplerin işlevsel bozukluğunun olması tedaviyi olumsuz etkileyen unsurlardan biridir. Ancak kadında yumurtlama ve gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurlardan diğeri de stresli olmasıdır. Kadının başarılı bir tedaviyle gebe kalabilmesi ve gebeliğini devam ettirebilmesi için, bu dönemde stresten uzak kalması gerekir. Tüp bebek tedavisi uygulanırken stres yaşanma sebeplerinin en başında aile baskısı olması ve çiftlerin birbiriyle olan uyumsuzluğu gelmektedir. Tedavi başlamadan önce ailenin tedavi konusunda bilinçlendirilmesi, tüp bebek aşamalarında sorun yaşanmaması açısından oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisi yaptırmayı isteyen çiftlerin tedaviden önceki süreçte, tedavi hakkında yeterli bilgiye sahip olması ve bu konuda olması gerektiği gibi bilgilendirilmeleri stres yaşanmamasını sağlayabilir. Doktorun hastasıyla sürekli olarak iletişimde bulunması ve aşamalar hakkında bilgi vermesi faydalı olur.
Tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını arttıracak uygulamalar nelerdir?
Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin birbirine karşı anlayışlı davranması ve alacakları kararlarda ikisinin de uyum içinde olması gerekir.
Kadını rahatlatacak yoga ve meditasyon yöntemleri destekleyici olarak uygulanmalıdır.
Stresle baş edebilmek için çiftlerin bir psikologdan destek alması tavsiye edilebilir.
Sigara ve kafein içeren içeceklerden uzak durmalı ve hafif egzersizler uygulanmalıdır.
Tüp bebek tedavisi ve kısırlıkla ilgili olarak çiftlerin öğrenmek istediklerini ve diğer konuları çevrenizden değil, sadece doktorunuza danışarak öğrenmelisiniz. Bu hareketle gereksiz kuruntulara kapılmadan, tedaviye devam edecek ve stres yaşamayacaksınız.
Akupunktur yöntemi son zamanlarda stresinizi yenebilmeniz için oldukça fayda sağlayacak bir uygulama olarak görülmektedir. Bu sayede tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansınızı yükseltebilirsiniz. Özellikle tedaviye hazırlık aşamasında bunu uygulamanız tavsiye edilmektedir.
Tedaviye başlamadan önce aile bireylerinin birbirine destek vermesi gerekir.
Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmak isteyen kişiler, manen buna hazır olmalıdır.
Tüp bebek yöntemini kullanarak, gebe kalmayı arzu eden çiftler, bu tedavi sırasında maddi ve manevi olarak çeşitli zorluklar çekmesine rağmen, bu üreme yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyenler tüp bebek tedavisini bir umut ışığı olarak görmektedir. Tedavi başarıyla sonuçlanması ve gebeliğin elde edilmesi halinde, çiftlerin gözünde bütün olumsuzluklar bir anda yok olmaktadır. Tüp bebek tedavisi bunu uygulayan çiftlere hem stres kaynağı olmakta, hem de bir umut ışığı olarak gelmektedir. Büyük umutlar duyularak başlanan tedavinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, eşler açısından zorlu bir süreç olarak kabul edilir. Ancak tedavi başarıyla sonuçlandığında, her şey bir anda unutulmaktadır. Bu nedenle tedaviden önce ve sonra gerekli araştırmalar yapılarak, gebe kalma olasılığını arttıran önlemlerin alınması gerekir. Bundan başka eşlerin psikolojik olarak rahatlatılması ve kendilerine psikolojik destek verilmesi tüp bebekte başarı şansını arttıracak bir etkendir.
Tüp bebek yönteminde yumurtaları kalitesiz olan kadınlar gebe kalabilir mi?
Kadınların yumurtalıklarındaki yumurtanın kalitesi gebelik oluşturmak için son derece önemlidir. Tüp bebek tedavisinden önce bu nedenle kadında yumurta kalitesi de değerlendirilir. Yumurtanın kaliteli olması, döllenme yeteneğini belirleyecek bir unsurdur. Ancak bunu belirlemek için tam olarak güvenilecek bir yöntem yoktur. Yapılan araştırmalarda embriyonun rahme tutunma olasılığını kadının yaşıyla ve hormon seviyesiyle ilgili olduğu belirlenmiştir. Kadının yumurta kalitesi her ay farklılık gösterebilir. Yaşamın içinde yumurtalıklara etki eden olumsuzlukların olması, kalıtsal etkenler, bazı ilaçların kullanımı, yapılan cerrahi operasyonlar yumurta kalitesini değiştirebilen etkenlerdir. Tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansının arttırılması için kadınların alkol ve sigara kullanımı gibi toksik etkilerden uzak kalması, uygun olmayan ilaçları kullanılmaması, beslenmeye dikkat edilmesi ve fazla kiloların verilmesi gerekir.
Tüp bebek tedavisinde kadında yumurta sayısının azalması durumunda gebelik oluşur mu?
Kadının yumurtalıklarında bulunan yumurta sayısıyla, kalitesi gebe kalma olasılığına etki eder. Yumurta rezervinde olan azalmaya en fazla etki eden faktör kadının yaşıdır. Kadının 35 yaşından itibaren azalan yumurta sayısı, 40 yaşına geldiğinde artan bir hızla azalmaya devam eder. Yumurta sayısı azalan bir kadın doğal yollardan bile gebe kalma olasılığı oldukça azdır. Ayrıca gebelik oluşsa bile, yumurta kalitesinin yetersiz oluşundan dolayı gebelikte düşük riski de artış göstermektedir. Tedavi sonunda gebeliğin oluşması için, embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesi, embriyonun yerleşeceği kadar uygun bir rahim iç tabakasının olması gerekmektedir. Bu etkenlerin bilimsel koşullar altında en uygun şartlarla bir araya getirilmesi için personeli ve donanımı ile yeterli olan bir tüp bebek merkezinin olması gerekir. Tüp bebek merkezinin tedavide başarılı olması için hastasıyla yakın ilişkide olması, uzman personelinin tedavi aşamalarında yeteri kadar deneyime sahip olması gerekmektedir. Her aşaması adım adım takip edilmeli ve gebeliği engelleyecek ve gebelik şansını azaltacak unsurlar düzeltilmeye çalışılmalıdır. Tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftlerin bu tedavinin başarısına inanması, başarıyı etkileyecek unsurlar arasındadır.
Başarısız olan tüp bebek sebepleri nedir?
Bu başarısızlığa ilk etken olarak embriyo yapısında olan genetik bir bozukluk gösterilebilir. Laboratuvar ortamındaki uygunsuzluk ya da embriyonun dış kabuğunun çok kalın olması buna sebep olabilir. Kadının rahminde olan bozukluklar da başarısızlık sebebi olabilir. Bu etkenler rahimde olan yapışıklıklar, kürtaj, polip ve miyom gibi oluşumlar olabilir. Bu etkenlerle embriyo rahme tutunamamış kabul edilebilir. Bu yüzden tedaviden önce yapılacak tetkiklerde başarısızlığa neden olabilecek sorunların giderilmesi başarıyı arttıracak unsurlardır. Kadının rahmi detaylı olarak incelenmeli ve genetik olarak çalışmalar yapılmalıdır. Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için, hiçbir şey atlanmamalıdır.
Comments