top of page

Tiroit ve Guatr Kısırlık Nedeni midir?

Bir sene boyunca çiftler, korunmasız ve düzenli cinsel ilişkide bulunuyor ancak gebelik sağlanamıyor ise kısırlık sorunu söz konusu olmaktadır. Kısırlık kaynaklı sorunların %45’i kadın kaynaklı, %45’i ise erkek kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. %10’luk kısımda ise tespit edilebilen herhangi bir sebep olmamasına rağmen gebelik sağlanamaz. Bu soruna da açıklanamayan kısırlık denilmektedir.


Kadın kaynaklı kısırlık sebepleri çok çeşitli olabilmektedir. Kadın kısırlığı, erkek kısırlığına göre daha komplikedir. Bu sebeplerden bir tanesi de tiroit bezinde meydana gelen sorunlardır.


Tiroit, guatr hastalıkları kısırlığa yol açan bir sorun mudur?

Guatr bir kısırlık sebebi olarak sayılabilir. Özellikle kadın kaynaklı kısırlıklarda guatr rol oynayabilen bir etkendir. Bunun dışında guatr erkeklerde de etken olabilen bir kısırlık sebebidir. Kadınlarda görülen tiroit sorununda; beyin ve yumurtalıklar arasında bir ilişkinin söz konusu olduğu bilinmektedir. Erkeklerde görülen tiroit sorununda ise testisler ve tiroit arasında bir ilişki söz konusudur. Çeşitli sebepler dolayısı ile iki tarafın da üreme sisteminde aksaklıklar söz konusu olabilir. Kadınlarda meydana gelen tiroit sebebiyle yumurta üretim mekanizması olumsuz olarak etkilenebilir. Erkeklerde görülen tiroit sorununda ise sperm üretimi kötü bir şekilde etkilenebilmektedir.


Üreme sistemi kaynaklı sorunlar; yumurta sayısında ve kalitesinde düşüşe yol açabilir. Aynı durum erkekler için de geçerli olarak; sperm sayı ve kalitesinde düşüş ortaya çıkabilir.


Fakat bu konuyu araştırmak için yapılan hormon testlerinde anormal olan herhangi bir durum tespit edilemez. Bundan dolayı da çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adayları için karışık ve yanıltıcı bir durum ortaya çıkabilir.


Guatr kadınlarda kısırlığa neden sebep olur?

Guatr sorununa sahip olan kadın hastanın şayet tiroit hormonunda herhangi bir problem söz konusu ise yumurtlama fonksiyonu bozulur. Bu sebeple de âdet dönemleri düzensiz şekilde yaşanmaya başlar ve gebe kalma şansı da azalır. Bundan dolayı da kısırlık problemleri söz konusu olabilmektedir.


Tiroit hormonu olması gerekenden fazla ya da az salgılanıyor ise kadının doğurganlık yetisi azalabilmektedir. Haşimato şeklinde tabir edilen hastalık da kadınlarda kısırlığa sebep olan bir sorundur. Haşimato sorunu, bir çeşit tiroit hastalığıdır. Haşimato hastalığına sahip olan kadınlar kısırlık açısından daha büyük risk grubundadır.


Guatr hastalığı erkeklerde nasıl kısırlığa sebep olur?

Erkeklerde görülen guatr sorunun kısırlığa sebep olmasının en büyük sebebi; guatrın spermlerde hareket bozukluğuna sebep olmasıdır. Sperm hücrelerindeki hareketliliğin azalması da kısırlık için bir etkendir.


Anne ve baba olmak isteyen guatr hastalarının yapması gerekenler nelerdir?

Anne ve baba olmak isteyen ancak guatr sorunu sebebiyle kısırlık sorunundan mustarip olan kadınlarında çeşitli hormon testlerinin yapılması gerekir. Bu testlerden bazıları:


  • TSH,

  • Serbest T3 ve T4,

  • Anti TPO antikor bunlardan bazılarıdır.


Uygulanan testlerde hastanın TSH düzeyi yüksek çıkmış ise tiroit hormon ilaçları ile medikal tedaviye başlanır. Kısa sürede tedaviye cevap verilmektedir. Eğer ki anti TPO antikor oranı yüksek çıkmış ise ve hastanın gebe kalması gerçeklemiş ise tedavi için endokrinoloji tarafından tiroit hormon ilacı uygulanır. Hormon ilacının dışında destek olarak selenyum ilaçlar da kullanılabilir. Eğer ki tiroit hormonlarının fazla çalışması söz konusu ise bu gibi hastalar için başka tedavi yöntemlerine başvurulur.


Guatr sebebiyle hastanın hamile kalamaması söz konusu ise iyot yetmezliği sorunu araştırılmalıdır. Hastaların bazılarında iyot yetmezliği söz konusu ise yumurtlama işlevlerinde çeşitli sorunlar meydana gelmektedir.


Kadın kısırlık sebebi ile bir uzmana başvurmuş çiftler, tüp bebek tedavisine karar vermiş ise anti TPO antikoruna bakılması gerekir. Bu oran yüksek çıkmış ise tüp bebek tedavisinde başarı şansı düşmektedir.

Comments


bottom of page