1 ) Sezaryen ameliyatında cilt nasıl dikilir?
Sezaryen doğumun ardından, doktorların en çok uyguladığı cilt dikiş yöntemleri;
Cildin altına dışarıdan görünmeyecek şekilde atılan dikiş
Bu dikişe, subkutikuler sütur ismi verilir. Bu dikişlerde, kendi kendine (absorbable) dikiş materyalleri kullanılır. Bu esnada dikiş tek tek değil, devamlı olacak şekilde atılır. Halk arasında bu dikiş, “estetik dikiş” olarak ifade edilir. Bu şekilde ifade edilmesinin sebebi ise, dikişin dışarıdan göz ile görünmemesi ve diğer dikiş yöntemlerine göre daha az iz bırakmasıdır.
Cilt üzerine staple (tel zımba) ile atılan tek tek dikiş yöntemi:
Bu dikiş yönteminde, tıpkı tel zımba gibi bir bir yerleştirilen ilmekler ile beraber, yara kenarlarının birbiri ile daha yakın olması sağlanır. Dikiş atıldıktan yaklaşık 7 ile 10 gün içerisinde, bu zımba telleri basit ve ağrısız bir şekilde atıldığı bölgeden alınır.
Cilt üzerine tek tek iplik ile atılan dikiş yöntemleri:
Bu tür dikişler, estetik dikiş gibi kendi kendine erimez. Dikiş atıldıktan yaklaşık 7 ile 10 gün arasında doktorlar tarafından alınması gerekir.
Yapıştırıcı bant yöntemi (strip):
Strip olarak ifade edilen şeffaf ince bant, yaralı olan bölgenin üzerine yapıştırılarak yara kenarları karşı karşıya getirilir. Gerilimi fazla olmayan yaralarda tercih edilen ve sevilen bir dikiş yöntemidir.
Bu yöntemlerin içerisinde, genellikle 1.ve 2. Yöntemler tercih edilmektedir. Bu 2 yöntem arasındaki farklar açısından pek çok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise bazı neticelere varılmıştır. Bunlar ise;
Estetik görünüm, ağrı, enfeksiyon gibi etkenler arasında ciddi anlamda farklar ile karşılaşılmıştır.
Yapılan pek çok araştırma sonucunda, zımba ile kapatma metodunda, yara yerinin açılması ve enfeksiyona rastlama konusunda daha fazla veri elde edilmiştir. Ancak bunun dışında yara yeri görüntüsü, ağrı, hasta memnuniyeti gibi konularda herhangi bir farka rastlanmamıştır.
Gerçekleştirilen bir başka araştırma sonucunda ise, cilt altı subkutüküler dikiş yönteminin, kozmetik açıdan da daha iyi sonuç verdiği tespit edilmiştir.
2 ) Dikişler ne zaman iyileşir?
Cildin en üst epitel tabakasının oluşması 1 ile 2 gün içerisinde gerçekleşir. Bu sebepten dolayı da, daha çok ameliyat gerçekleştikten 2 veya 3 gün sonra hastanın banyo yapmaya başlamasına müsaade edilir. Cilt dokusunun karşı karşıya kuvvetle yapışması ve tamamen kapanması ise, ortalama 7 gün ile 10 arasında gerçekleşir.
3 ) Dikişler ne zaman alınır?
Normalde düzenli bir şekilde uygulanan cilt altı süturlar alınmaz ve kendi kendine eriyerek kaybolurlar. Ancak erimeyen sütur ile dikiş atılması halinde, genellikle ameliyat yapıldıktan yaklaşık 1 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir. Ancak hastanın durumuna göre, dikiş alma süresinde değişiklik olabilir.
4 ) Dikiş yerlerinde sertlik ve şişlik, ödem normal midir?
Genellikle ameliyat yapıldıktan 1 hafta sonra ödemin meydana gelmesinden dolayı dilişin atıldığı yerlerde sertlik, şişlik ve hatta bazı durumlarda morarma olması normal olarak kabul edilir. Özellikle ilk haftalarda ödem nedeniyle dikiş alanına yakın bölgelerde hafif sertlik ve şişlik olması normaldir. Bu belirtilerin çok fazla olması halinde, muhakkak doktorunuza danışmanız gerekir. Çok büyük ve kırmızı-mor renkte şişlik hematom ifade edebilir.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Cilt dikişinin açılması veya patlaması çok rastlanan bir durum değildir. Bunda hastanın hijyen açısından almış olduğu önemler, dikiş yöntemi gibi birçok etkenin rolü bulunur. Dikişlerin açılması durumunda, daha çok o bölgeye pansuman yapılır ve kendi kendine kapanması sağlanır. Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
6 ) Dikiş bölgesinde ağrı, yanma, kaşıntı ve uyuşukluk
Doğumun gerçekleştiği günden itibaren birkaç gün boyunca, hafif bir ağrı ve yanma olması normal olarak kabul edilir. Ağrı genellikle cilt kesisinin uç kısımlarında ve daha çok sağ uçta daha çok meydana gelir. Cilt kesisinin kenarlarında hissislik meydana gelmesi ve uyuşukluk oluşması, bir kaç hafta boyunca devam edebilir. Ara sıra hafif kaşıntı da meydana gelebilir. ağrının çok olması durumunda doktorunuza danışmalısınız.
7 ) Dikiş yerinde kızarıklık, sıcaklık, kötü kokulu akıntı
Dikiş bölgesinde ısı artışı ve kızarıklık olması ile beraber kokulu sarı veya yeşil akıntı olması halinde, enfeksiyon (iltihap) belirtisi olabilir. böyle bir durum ile karşılaşmanız halinde, derhal doktorunuza başvurmalısınız. Sıcaklık olmadan sadece berrak kokusuz akıntı olması genellikle enfeksiyon olmayan bir akıntıdır ve normaldir. İltihap olduğu tespit edilirse genellikle antibiyotik ve yara yeri bakımı, pansuman, debridman gibi yöntemler ile beraber annenin tekrar iyileşme süreci gözlenir.
8 ) Kanama
Ameliyatın gerçekleştirilmiş olduğu gün, dikiş atılan yerde hafif kanama görülmesi çok normaldir. Dikiş bölgesi üzerinde beyaz flaster veya gazlı bez olduğu için buraya sızan kırmızılık ile dikkatleri çeker. Ancak meydana gelen kanamanın çok olması halinde, üzerine konulan ağırlık ile baskı yapılarak genellikle çok kolay şekilde durdurulur. Ancak hasta taburcu olup evine gittikten sonra dikiş bölgesinden kanamanın gerçekleşmemesi gerekir. Kanama veya kırmızı akıntı olması durumunda ise, hemen doktorunuza danışmalısınız.
Comments