top of page

Kısırlık Tedavisi Yöntemleri


Çiftlerin en büyük kabuslarından biri de yaşadıkları kısırlık problemleridir. Yapılan araştırmalar Türkiye’de her dört çiftten birinin kısırlık problemi yaşadığına işaret etmektedir. Kısırlık; tıp literatüründe  “herhangi bir korunma olmaksızın, düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunamaması” şeklinde ifade edilmiştir. Kısırlık hem erkek de hem de kadında görülebilmektedir. Kısırlığın birden fazla nedeni olabilir. Teşhisi durumunda, tedavisi de mümkündür.


Kadınlarda kısırlığın nedenleri nelerdir?

Kadınlardaki kısırlığın en büyük sebeplerinden biri yumurtlama bozukluklarıdır. Yumurtlama bozukluklarının ilk nedeni, kadın rahminde bulunan yumurtalıklardaki yumurta üretimini uyaran ve beyin sapından salgılanan sıvının doğuştan eksik olmasından dolayı kaynaklanabilir.  Bu durumda kadında ergenlik döneminden itibaren hiç adet kanaması görülmez.


Yumurtlama bozukluğuna neden olan ikinci bir durum ise, beyin sapından süt hormonu prolaktinin normalden fazla salgılanmasıdır. Bu durumda kadın rahmindeki yumurtaların olağan düzeyde olmamasından ötürü döllenme ve yumurtlama olayı gerçekleşemez.


Yumurtlama bozukluğuna sebep olan bir üçüncü neden ise, birçok iyi huylu kistin rahimde oluşmasıyla meydana gelen polikistik over sendromudur. Bu sendromdan dolayı, kadın üreme organında bulunması gerekenden daha fazla miktarda yumurta bulunacağı için erkeklik hormonu salgılanmaya başlanır. Bu durumda normal olarak yumurta gelişimini engeller ve kadınlarda yumurtlama bozukluğuna neden olup kısırlık meydana getirir.


Kadınlardaki yumurtlama bozukluklarının yanı sıra; rahimdeki tüplerin tıkalı veya hasarlı olması, rahim içinde meydana gelen alerjik reaksiyonlar, rahim ağzı problemler ve rahim yüzeyi ve yumurtalıklarda iltihaplanmalara neden olan endometriozis de kısırlık nedenleri arasındadır.


Erkeklerde kısırlığın nedenleri nelerdir?

Erkeklerde sağlıklı üremeyi sağlayan faktör, hormonlardır. Bu hormonlar sperm üretimini, sperm kanallarında spermin taşınması ve cinsel fonksiyonları etkiler. Bu fonksiyonların herhangi birinde yaşanabilecek bir bozukluk kısırlığa neden olabilmektedir. Testislerin doğumdan itibaren olmaması gibi doğuştan gelen kalıcı faktörler de kısırlığın sebeplerindendir. Bunların yanında birde kısırlığa neden olabilecek çevresel etmenler bulunmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı gibi kötü alışkanlıklar sperm sayısında ciddi ölçüde düşüşe neden olmaktadır.  Bir diğer hususlardan biri de, varikosel hastalığıdır. Varikosel, toplardamarlarda ısı artışına sebebiyet vererek sperm sayısında azalmaya neden olabilmektedir. Şiddetli ağrı gibi klinik bir şikayet durumunda, erkeğin tedavi amacı ile muhakkak hekime başvurması gerekmektedir. Aksi halde kısırlık riski ile karşı karşıya kalabilir.


Kadınlarda kısırlık tedavisi nasıl gerçekleşir?

Kısırlık tedavisinde önce kısırlığın sebebi ve teşhisi en iyi şekilde yapılmalıdır. İyi bir tedavinin yolu, iyi teşhisten geçmektedir. Tüm araştırma ve tetkiklerden sonra kısırlığın nedeni iyice anlaşılmalıdır. Tedavi de bu aşamadan sonra başlamalıdır.


Yumurtlama Tedavisi: Kadının kısırlığının hiçbir nedeni bulunamaz veya açıklanamazsa yumurta tedavisi uygulanır. Aynı zamanda bu tedavi kadında yumurta düzensizliği saptandığı durumlarda da uygulanmaktadır. Tedavinin amacı kadının düzenli olarak her ay yumurtlamasına olanak sağlamaktır. Bunun sonucunda her ay düzenli yumurtlayan kadın belirlenen zamanlarda ilişkide bulunulması halinde hamile kalma şansı da artmaktadır.


Tüp Bebek Tedavisi: Kadının rahmindeki her iki tüp tıkalı ya da hasarlı ise gebe olma şansı hemen hemen yoktur.  Her iki tüpü tıkalı olan kadınlar kısırlık riski ile karşı karşıyadır. Uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi ile kadın, yüzde 99 oranında hamile kalabilmektedir.


Erkeklerde kısırlık tedavisi nasıl gerçekleşir?

Tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi sayesinde son yıllarda erkek kısırlığı tedavisi üzerine yapılan araştırmalar genişlemiş ve tedavide son derece iyi sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır. Erkek kısırlığı yüksek oranda tedavi edilebilir düzeye gelmiştir.


Öncelikle kısırlık tedavisinde en önemli amaç olan kısırlığın sebebinin saptanmasıdır. Çünkü tedavi kısırlığın nedenine yönelik olarak planlanacaktır. Örneğin; erkeklerde görülme olasılığı hayli yüksek olan varikosel hastalığı saptanmış ise hemen cerrahi uygulama yöntemine geçilmelidir. Kısırlık nedeninin hormon yetmezliği olduğu anlaşılırsa erkeğe hormon desteğinde bulunulur. İktidarsızlık ve geri boşalma da erkeklerdeki kısırlığın sebeplerindendir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında erkeğe tedavisini yürüttüğü doktoru tarafından ilaç tedavisi uygulanmaya başlar ve psikolojik destek de sağlanır. Bu tür rahatsızlıklarda ilaç tedavisi ve özellikle de psikolojik desteğin olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.


Bir başka tedavi yöntemi ise aşılamadır. Aşılama tedavisi hem erkeğe hem de kadına uygulanabilmektedir ve çocuğu olmayan çiftlere uygulanan en yaygın tedavilerdendir. Aşılama yöntemi sperm sayısı normalin daha altında olan erkeklere ve yumurtalıklarında problem olan kadınlara uygulanmaktadır.

コメント


bottom of page