Kişi günlük hayatını sürdürürken aniden ve kontrolsüz olarak idrarın idrar yolundan çıkışı ”idrar kaçırma” sorunudur. İdrar kaçırma oldukça yaygın görülen bir sorundur. 10 kadından 5’inde idrar kaçırma problemi mevcuttur. Ancak genellikle çekinme ve utanma sebebiyle doktora gitmekten kaçınılır. Halbuki oldukça basit tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir bir sorundur. İdrar kaçırma, kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kimi zaman günlük yaşantısını sekteye uğratacak kadar şiddetli olabilir.
Özellikle reflekslerde yani gülme, öksürme, hapşırma, egzersiz sırasında, ağır bir eşya taşıma sırasında idrar kaçırılabilir. Bu gibi şikayetleriniz mevcutsa utanmadan ve çekinmeden bir doktora başvurmalısınız. İdrar yapma ihtiyacınız aniden geliyor ve tuvalete yetişemiyorsanız, tam olarak idrarın boşaltılamadığını hissediyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz idrar kaçırma tipini tespit edecek ve buna uygun bir tedavi yöntemi bulacaktır. Bu sayede eski hayatınıza geri dönebilecek, kendinize olan güveniniz yerine gelecektir. Bu konuda çekinmeyin, yaygın olarak görülen bir sorun olduğunu unutmayın ve geç olmadan doktorunuza başvurun.
İdrar kaçırma tipleri
İdrarın neden kaçtığına göre belirlenen dört tip vardır. Bunlar:
Stres tipi idrar kaçırma:
Kadınların en yaygın olarak yaşadığı idrar kaçırma tipidir. Öksürme, hapşırma ve gülme gibi reflekslerle kontrolsüz şekilde idrar kaçırma görülür.
Buna sebep olan iki neden vardır.
Birinci sebep: Pelvik taban kaslarının güçsüz olması, zayıflamasıdır. Güçlü bir pelvik taban üretrayı idrar yapma anı gelene dek kapalı bir şekilde tutar. Ancak pelvik taban zayıf ise, karın içi basıncı arttığında üretra açılır. Bu sebeple de idrar kaçırılır. Çok fazla doğum yapmış olmaz, iri bebek dünyaya getirmek, aşırı kiloluluk, genetik ve menopoz bu soruna yol açabilir.
İkinci sebep: Mesane boşalmasını idame ettiren kasların yetersiz olmasıdır. Bu kaslar sayesinde, mesane dolu iken üretra kapalıdır. İdrar yapılmak istendiği zaman bu kaslar gevşer ve idrarın yapılmasına olanak tanır. Bu kaslara sfinkter denilir. Ancak sfinkterin yetersizliği söz konusu ise, idrar kaçırma sorunu görülür.
Urge tipi idrar kaçırma:
İdrar ihtiyacının aniden gelmesi ve akabinde tuvalete yetişememe bu tip idrar kaçırmada görülür. Sebebi ise mesane kaslarının aşırı aktif olmasıdır.
Miks tip idrar kaçırma:
Stres idrar kaçırma ve urge idrar kaçırmanın beraber görüldüğü durumlarda, miks tipi idrar kaçırma sorunu mevcuttur
Taşma tipi idrar kaçırma:
Mesanede taşınabilecekten fazla idrar biriktiği zaman, tuvalete çıkmadan damla damla idrar kaçırma görülür. Bu idrar kaçırma tipinde ekişi idrarını tam olarak boşaltamadığını hisseder. Şeker hastalığı,
pelvik yaralanma,
geniş pelvik cerrahi,
omurilik yaralanmaları,
multipleskleroz gibi sorunlarda kas tonusunun kaybolabilir.
Bu sebeple de taşma tipi idrar kaçırma görülür.
İdrar kaçırmanın tedavisi nedir?
Her kişinin idrar kaçırma tedavisi, idrar kaçırmanın tipine ve kişinin öyküsüne bakılarak planlanır.
Mesane nedir?
Mesane, göbek altında bulunan kasların arkasında bulunan bir organdır. Erkeklerde barsakların önünde yer alır. Kadınlarda ise rahmin altındadır. Böbreklerden gelen idrar, mesanede depolanır.
İdrarı nasıl tutarız?
İdrar depolanmaya başladığında mesane genişler. Mesane oldukça elastik bir organdır. Bunun dışında, mesanenin hemen altında idrar tutmaya destek olan ve devamlı kasılı şekilde duran kaslar idrar torbasında depolanan idrarın kontrolsüz şekilde kaçmasını engeller. İdrar borusu anatomik olarak kadınlarda daha kısadır. Kadınlarda salgılanan çeşitli hormonlar idrar borusunun desteklenmesini sağlar.
İdrar kaçırma sebepleri
Sistit,
Mesane iltihabı,
Vajina enfeksiyonları,
Mesane taşları ve tümörleri,
Zorlu doğumlar,
Menopoz ardından görülen hormonal değişiklikler,
Şua tedavisi,
Sinirsel hastalıklar ve özellikle erkeklerde görülen prostat büyümesi,
Kontrolsüz şeker hastalığı,
Alkolizm,
Cerrahi müdahaleler,
Kullanılan çeşitli ilaçlar. tansiyon düşürücüler, sakinleştiriciler gibi,
Alzheimer,
Damar hastalıkları idrar kaçırmaya sebep olabilir.
İdrar kaçırma yaşam kalitesini düşürür.
İdrar kaçırma problemleri kadınlarda daha sık karşılaşılan bir sorun olsa da erkeklerde de yaygın bir şekilde oluşur. Özellikle yaş ilerledikçe daha sık ortaya çıkmaya başlar. 40 yaşını aşmış kadınların %50’si bu sorundan mustariptir. Günlük olarak 10- 15 defa idrara çıkmak, kadının yaşam kalitesini ve psikolojisini elbette ki oldukça olumsuz etkiler. Bu sorun neticesi, hastalar sosyal yaşamdan kendilerini soyutlamaya başlar.
Zor doğum idrar kaçırma riskini arttırıyor.
Zor ve travmalı yaşanan doğumlar, vajinal yollarda gelişen problemler idrar kaçırma riski için bir faktördür. Fazla sayıda doğum yapmak da idrar kaçırmaya problemine yol açabilmektedir.
İdrar kaçırmayı önlemek için kilo vermek!
Obezite, idrar kaçırma soruna yol açmaktadır. Aşırı kilo sebebi ile karın içi basınç artar. Bu sebeple de idrar yolları olumsuz şekilde etkilenir. Kasları geliştirmek adına düzenli olarak egzersiz yapmak gerekir. Kasların güçlü olması sayesinde idrar tutan organlar da güçlenir.
Su, kahve, çay gibi sıvıların çok fazla tüketilmesi idrar kaçırma sorununu tetikler.
Askılama yöntemi
İdrar kaçırma problemleri, cerrahi yöntemlerle de tedavi edilebilir. İdrar kaçırma tedavisi için, cerrahi yöntemlerden biri olan “Askı ameliyatları” her idrar kaçırma sorunu olan hastaya uygulanmaz. Bu ameliyata uygun olan hastalarda deneyimle uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
İdrar kaçırma başka hastalıkların belirtisi olabilir.
İdrar kaçırma sorunları için temel sebebin kaynağı bulunmalıdır. Kimi zaman problem yalnızca idrar kaçırma olarak düşünülse de kimi zaman çeşitli hastalıklar yatabilir. Şeker hastalığı ve çeşitli sinir sistemi sorunları gibi. Şayet kanda şeker seviyesi yüksek çıkıyorsa, hasta sık sık idrar ihtiyacı duymaktadır. Bu sebeple de idrar kaçırma riski de artış gösterecektir.
Özellikle diyabet, idrar kaçırma problemlerden biridir. Şayet kişi uzun zamandır şeker hastalığından mustaripse, ve kandaki şeker düzeyi kontrol edilemiyorsa, vücudun birçok bölgesindeki sinirler hasar görebilmektedir. Özellikle de mesanedeki sinirlerin fonksiyonları şeker hastalığı sebebiyle bozulabilir.
Comments