Histeroskopi nedir?
Histeroskopi yönteminde genel olarak ince bir boru şeklinde mercek sistemi kullanılarak rahmin içerisine girilir. Bu yöntem tanısal olarak ya da cerrahi işlem için görsel olarak kullanılmaktadır. Hastanın rahminin görüntüsü küçük bir monitörde kolaylıkla izlenebilmektedir. Çoğunlukla rahim içerisine girilen mercek sistemi ya da kamera sisteminden oluşan bu boru şeklindeki alete histeroskopi denmektedir. Özellikle histeroskopi yöntemi muayene ortamında lokal anestezi eşliğinde ya da ameliyathane ortamında genel anestezi uygulanarak ve spinal anestezi yöntemi ile de uygulanabilmektedir. Çoğunlukla histeroskopi yöntemi, hastanın adet bitiminin sonrasında, bir hafta içerisinde yapılmaktadır; çünkü bu dönem rahmin içinin görüntülenebilmesi için en uygun durumdur.
Tanı amaçlı (diagnostik) histereskopi: Eğer hastanın rahminin içinde meydana gelen miyomlar, yapışıklık durumları, septum şeklinde patolojilerin izlenerek tanısının konulması için de kullanılmaktadır. Ayrıca bu yöntem bazı durumlarda yalnızca ya da laparoskopi yöntemi ile de beraber yapılmaktadır.
Hangi durumlar da tanısal olarak histeroskopi yapılmaktadır?
Eğer çok aşırı ve düzensiz olan adet kanamaları mevcut ise,
Kısırlık durumlarında,
Arka arkaya tekrarlamış olan düşük durumlarında,
Hastanın rahim içerisinde bir yapışıklık durumundan şüphelenilmesinde,
Ultrason ile hastanın rahminin içinde polipler ya da miyomların varlığının izlenmesi durumunda,
Eğer hastanın rahminin içinde çıkarılamamış ya da yer değiştirmiş olan spiral (RİA) olması durumun da yapılır.
Ameliyat amaçlı olarak (operatif) histeroskopi: Genellikle hastanın rahminin içinde meydana gelen polip, miyom ya da diğer lezyonların kesilerek alınmasında ya da oluşmuş olan yapışıklık durumunun açılması için de kullanılmaktadır. Histreskopi yöntemi, aynı zamanda histeroskop ile beraber “endometrialablasyon” da yapılabilmektedir.
Histeroskopi yönteminin riskleri nelerdir?
Çoğunlukla, histeroskopi yöntemi, oldukça güvenli olarak yapılan bir işlemdir. Ancak nadiren rahmin denilmesi, yani (uterus perforasyonu) aşırı kanamalar, rahim ağzında mevcut olan yaralanmalar, rahim içersinde meydana gelen enfeksiyon durumları ve bazen de anesteziye bağlı olarak da meydana gelen komplikasyon gelişebilmektedir.
Histeroskopi yöntemi nasıl yapılır?
Genel olarak hastaya histeroskopi yöntemi yapılmadan önce bazen rahim ağzının açılması gerekmektedir. Bu durum da hastaya ağızdan ya da vajina içerisine konulması için ilaç verilmektedir. Histeroskopi yöntemi çoğunlukla jinekolojik muayene pozisyonun da ve spinal ya da genel anestezi ile de uygulanabilmektedir. Histeroskopinin geçmesi için yeterli derecede rahim ağzının açılması için buji isminde uzun ve ince bir çubuk yardımı ile genişletilmesi gerekli görülebilmektedir. Sonraki işlemde ise histeroskop hastanın rahim ağzından geçer ve rahim içerisine ilerler. Bu sırada monitöre yansıyan görüntüde kolaylıkla izlenebilmektedir. Ayrıca rahim içerisinin daha iyi genişletilerek gözlenebilmesi için hastanın rahminin içerisine sıvı verilmektedir. Hatta histroskopun ucun da bulunan yakıcı ya da kesici alet ile gerekli durumlar da ameliyat da yapılabilmektedir. Histereskopi uygulamasından birkaç saat ya da bir gün sonrasın da hasta evine taburcu edilebilir. Ayrıca bir iki gün az miktarda kanamalar ve kramp şeklinde klasik ağrılarda meydana gelmektedir.
Commenti