top of page

Hamilelikte Diş Sağlığı


Gebelik döneminde anne adayı çeşitli hormonal değişimler yaşamaktadır. Bu hormonal değişimler sebebiyle de vücudun ihtiyaçları değişmektedir. Kalsiyum, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı artan anne adayının bu besin ögelerini gebelik döneminde karşılaması oldukça önemlidir. Örnek olarak, bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum gereksinimini şayet anne besinlerle karşılamıyorsa, bebek için annenin kalsiyum depoları kullanılmaktadır. Bu sebeple de anne adayının dişleri zayıflayabilir ve çürümeye daha yatkın hale gelebilir.


Bununla beraber hamilelik boyunca anne adayının ağız ve diş sağlığına ekstra bir özen göstermesi de oldukça önemlidir. Gebelik döneminde diş ve diş etleri hassaslaşabileceğinden doğru diş fırçası tercihi yapmak önem arz eder. Aksi halde zaten hassas olan dişler, daha çok yıpranacak ve aşınacaktır. Bu sebeple mutlaka bir uzmana başvurmak ve kişiye uygun diş fırçası hakkında bilgi almak gerekmektedir.


Gebelikte ağız ve diş sağlığı nasıl yapılmalıdır?

Hamilelikte düzenli olarak ağız ve diş hijyenini sağlamak oldukça önemlidir. Bunun için dişler günde en az iki defa, doğru yöntemle fırçalanmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanmak ve diş aralarında kalmış besin artıklarını temizlemek gerekir. Aksi halde bu besin artıkları bozularak diş çürüklerine yol açabilecektir. Diş ipi kullanımından sonra ağız hijyenini sabitlemek için mutlaka ağız bakım suyu kullanmak da gerekmektedir. Bu sayede dişler daha uzun süre hijyenik kalacak ve diş sağlığı desteklenecektir.


Hamilelikte her diş macunu kullanılır mı?

Gebelik döneminde tercih edilen diş macununa da önem göstermek gerekmektedir. Gebelik dönemine uygun olan ve kalsiyum etkileşimini destekleyecek macunlar tercih edilmelidir. Diş durumuna ve hassasiyetine göre özel olarak üretilmiş macunlar, dişlerin sağlığının muhafaza edilmesine yardım edecektir.


Aynı şekilde doğru yöntemle diş fırçalamak, doğru diş macununu bulmak, diş ipi ve ağız bakım suyu kullanmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.


Gebelik döneminde ihtiyaç duyulan kalsiyum oranı nedir?

Kadınlar, hayatlarının üç döneminde kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu dönemler ise; ergenlik, hamilelik ve menopozdur. Kadınlar, menopoz döneminden sonra kemik erimesi riski ile karşı karşıya kalabileceği için kalsiyum hayati anlam taşımaktadır.


Gebelik döneminde kalsiyumun yetersiz alınması, anne adayı için oldukça olumsuzdur. Bebek gelişimini sağlamak için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Ve vücut bu ihtiyacı karşılamak için yetersiz kalsiyum alımı söz konusu ise annenin kalsiyum deposundan faydalanır. Bunun neticesinde de kas spazmları ve kemik erimesi riski meydana gelir. Dişler çürümeye daha meyilli olur.


Gebelik sürecinde anne adayının günlük kalsiyum ihtiyacı yaklaşık olarak 1200 miligramdır. Bunun için de en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. Ardından ise bazı kuruyemişler ve yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bebeğin iskelet sisteminin ve dişlerinin oluşumu için önemli bir rol oynayan kalsiyum, düzenli beslenme ile karşılanabilmektedir. Süt içemeyen anne adayları, laktozsuz süt tercih edebilir ya da ihtiyacı olan kalsiyumu peynir ya da yoğurt gibi diğer süt ürünlerinden karşılayabilir.             

                  

Özellikle de gebeliğin üçüncü üç aylarında yani doğuma 3 ay kala süreçte, kalsiyum alımını arttırmalıdır. Bu süreç bebeğin gelişiminin en hızlı olduğu aşamadır. Bu aşamada alınan kalsiyum, lohusa döneminde süt yapımında da kullanılacaktır.

Commentaires


bottom of page