Bulantı ve Kusma: Günün erken saatlerinde başlar. 6.gebelik haftasında görülür ve 6-12 hafta sonra kendiliğinden kaybolur. Aşırı bulantı ve kusmalarda çoğul gebelik, guatr veya mol gebelik akla getirilmelidir. Bu bulantı ve kusmanın nedeni, hızlı yükselen hCG adı verilen gebelik hormonudur.
İdrar yapma bozuklukları: Birinci trimester (ilk üç ay)’de büyüyen uterusun (rahim), mesane üzerine bası nedeniyle sık sık idrara çıkma ihtiyacına yol açar. Gebelik ilerledikçe bu şikayetler kaybolur, ancak gebeliğin sonuna doğru tekrara ortaya çıkar.
Kolay yorulma
Amenore (adet görememe): Gebelikle ilgili güvenilir bir bulgu olabilmesi için en az 10 günlük bir gecikme aranmalıdır.
Meme değişiklikleri:
Mastodynia (Memede ağrı, hasasiyet olması): Meme dokusunun hormonal uyarıya maruz kalması sonucu oluşur.
Meme başı çevresindeki bezler hormonal uyarıya bağlı olarak 6-8.gebelik haftalarında büyürler.
Meme başından süt gelmesi: 16.gebelik haftasından başlayabilir.
İkincil memeler: Meme çizgisi hattında belirgin hale gelebilir.
Vajina (hazne) duvarında renk değişikliği: Vajinadaki kanlanmanın artışına bağlı olarak oluşur. Vajen duvarı koyu mavi veya pembe-kırmızı renk alır. (Chatwick işareti).
Deri değişiklikleri:
Kloasma: Gebelik maskesi olarak ifade edilir. Gebeliğin 16. haftasından sonra belirginleşen yüzdeki pigmentasyon artışına bağlı değişikliklerdir.
Linea Nigra: Karın alt orta kesiminde çizgisel tarzda izlenen cilt koyulaşmasıdır. Melanin uyarıcı hormon etkisindeki artışa bağlı olarak oluşur.
Stria Gravidarum (Gebelik çizgilenmeleri): Gebelikte cildin yapısal durumunu sağlayan kolajen yıkımına bağlı olarak ciltte görülen çizgilenmelerdir.
Spider Telenjiektazi: Ciltte örümcek ağı şeklinde kırmızı şekillenmelerdir. Gebelikte yüksek miktardaki östrojene bağlı cilt yüzeyindeki damarlanama artışına bağlıdır.
Karın büyümesi: Gebeliğin 12. haftasında rahim, karın ön duvarının en alt bölgesindeki simfiz pubis denen kemik yapının hemen üstündedir. Daha sonraki haftalarda rahimin büyümesi ile de yükselmeye devam eder ve 20.gebelik haftasında göbek seviyesine ulaşır.
Rahimdeki (uterus) değişiklikler: Gebeliğin ilk 12 haftasında rahimin ön-arka çapı büyür ve yaklaşık 8 cm’e ulaşır. Daha sonra rahimde genel büyüme izlenir..
Braxton Hicks kasılmaları: 28.gebelik haftasından sonra başlayan, genelde geceleri olma eğiliminde, düzensiz kasılmalardır.
Comentários