Gebelikte seyahat etme fikri, gebeler ve eşleri için çoğu zaman endişe verici olmaktadır. Doğumun erken başlayacağı veya düşüğe sebep olacağı endişesiyle stres olan aile bu soruyu doktorlarına sıkça sormaktadırlar. Doğru olan kararı verirken seyahate gidilecek yerin iklim ve hijyen koşullarını bilmek, gidilecek yolun uzunluğunu düşünmek, gebeliğin hangi döneminde gerçekleşeceğini hesaplamak, kullanılacak vasıtayı belirlemek ve seyahat öncesi gebelikle ilgili problemlerin varlığını göz önünde bulundurmak akıllıca olacaktır.
Seyahat kararı verildiğinde var olan bir hipertansiyon problemi, vajinal kanamanın varlığı veya erken doğum tehdidi gibi ciddi sorunlar bu kararın doğru olmayacağını baştan teyit eder. Eğer her şey normal seyrinde ilerliyorsa, seyahat öncesi ve seyahat sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;
Gebeliğin başında ve sonunda zorunlu olmadıkça seyahat önerilmez. İlk dönemlerde vajinal kanama ve düşükler uzun süren yolculuklarla tetiklenebilir. 32-33 haftadan sonra da doğumun erken başlama riski nedeniyle aynı durum söz konusudur. Gebeliğin ikinci üç ayı seyahat için en uygun dönemdir. Bu dönemde anne adayı gebeliğe alışmış, bulantı kusma dönemi bitmiş ve riskler azalmıştır.
Seyahate gidilen yerin iklimi yaşadığınız yerle uyuşmayan dönemsellikteyse gitmeyi tekrar düşünmek gerekir. Ayrıca tropik bölgeler ve endemik hastalıkların yaygın olduğu, hijyenik şartların bozuk olduğu ülkelere yolculuk önerilmez.
Seyahat edilecek vasıtanın tipi de önemlidir. Genel kural olarak 2-3 saate bir mola verilebilecek araç seçimi doğru olacaktır. Araba ve otobüs yolculukları bozuk olmayan yolların kullanımında güvenlidir. Çoğu havayolu şirketi son üç ayı içerisindeki gebeleri uzun uçuşlara kabul etmez veya doktor raporu isterler. Üç saatten uzun olmayan uçuşlar güvenli ve önerilen ulaşım şeklidir. Uzun açık deniz gemi seyahatleri tıbbi yardımın yetersizliği endişesiyle önerilmez.
Seyahate çıkmadan önce son bir doktor muayenesi uygun olacaktır. Gebeliği belgeleyen gerekli tıbbi belgelerin birer örneği doktorunuzdan alınmalıdır. Gidilecek yerde acil durumlarda yapılması gerekenler ve başvurulabilecek merkezlerle ilgili doktorunuzdan öneriler alabilirsiniz.
Seyahat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, özellikle uzun süre hareketsiz ve uygun olmayan oturuş pozisyonlarının yaratabileceği problemlerle ilgilidir. Bu problemler derin ventrombozu denen bacaklarda pıhtı oluşumu gibi ciddi durumlardan idrar yolu enfeksiyonu, bel ve sırt ağrıları gibi tabloları içerir. Bunlardan kaçınmak için yol boyunca 2-3 saate bir mümkünse mola verip 10-15 dakika yürüyüş yapmak gerekir. Mümkün değilse oturulan yerde ayakları hareketli tutmak ve öne doğru uzatarak oturmaya çalışmak doğru olacaktır. Seyahat süresince bol su içmek ve idrarı tutmaktan kaçınmak gerekir. Seyahat esnasında emniyet kemerinin takılması oluşabilecek travmaları önleyecektir. Kemeri takarken alt kuşağın karnınızın altından belinizi sarmasına, üst kuşağında göğüslerinizin arasından inerek karnınızın üzerinden geçmesine özen gösteriniz.
コメント