Gebelik dönemi kadınların yaşamlarındaki belki de en hassas oldukları dönemdir. Dış etkilere karşı çok açık ve savunmasız olan kadın bünyesi, olumsuz etki eden faktörlerden normal dönemden çok daha fazla etkilenmektedirler. Gebelik dönemi ile ilgili toplum içinde anlatılan, yaygın olarak benimsenen gerçek dışı hikayeler de bu dönemde kadınları fazlasıyla etkiler. Zira hamile bir kadının tek isteği sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmektir. Bazı kıyafetlerin giyilmesi, yiyeceklerin tüketilmesi, eşyaların kullanılmasıyla ilgili anlatılmakta olan yanlış hikayelerin hiçbir bilimsel ve tıbbi dayanağı olmasa da kadınlar duygusal anlamda hassas bir dönemde olduklarından bu hikayelere çok çabuk kanarlar.
Örneğin gebelik döneminde mikrodalga fırın kullanımının bebek ve annenin sağlığını olumsuz etkilediğine dair inanışlar mevcuttur. Ancak bu inanışı destekleyen her hangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bu bağlamda gebeliğinde mikrodalga fırın kullanan kadınlarda ya da onların bebeklerinde, kullanmayanlara göre her hangi bir rahatsızlık gözlenmemiştir. Mikrodalga fırın çalışırken onun yanında bulunmak ya da mikrodalga fırında pişirilen, ısıtılan bir yiyeceği tüketmenin gebeliğe hiçbir şekilde olumsuz bir etkisinin bulunmadığı da bilinmektedir.
Mikrodalga fırınlar neden gebeliği olumsuz etkilemez?
Mikrodalga fırınlar, iyonlaştırıcı olmayan (non-iyonize) mikrodalga radyasyon ile yiyecekleri ısıtırlar. Kullanılan bu mikrodalga radyasyon yiyeceklerin içerisinde emilir (absorbe olur) ve ısı enerjisine dönüşür. Bundan dolayı da besin içinde radyasyon oluşturması, radyasyona sebep olması mümkün olmamaktadır. Bu fırınlardaki iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, röntgen cihazlarındaki gibi iyonize etki göstermediğinden kanser yapıcı her hangi bir etki de göstermemektedir.
Günümüzün son teknolojik imkanlarıyla üretilen mikrodalga fırınlar, az bir miktarda iyonlaştırıcı radyasyon enerjisi ürettiğinden, zararlı etkiler konusunda endişelenmesine de gerek yoktur. Bu bağlamda Amerika’da gebe olan bir grup fare ile yapılan mikrodalga deneyinde, fareler belli aralıklarla, bir süre mikrodalga fırının yakınında bulunmuşlar ve mikrodalgada ısınan yiyeceklerle beslenmişler. Ancak mikrodalga fırınla her hangi bir teması olmayan gebe farelerle karşılaştırıldığında hiçbir olumsuz gelişme ile karşılaşılmamıştır. Tüm bunların ışığında hamilelerin ve diğer tüm insanların gönül rahatlığıyla mikrodalga fırınları kullanmalarında sakınca yoktur.
Gebelikte bilgisayar kullanımı da bebeğe zarar vermez
Gebelik döneminde zararlı ışınlardan korunmak için tüm teknolojik cihazlar gibi, bilgisayar kullanımının da yasak olduğu söylenir. Ancak belli saatler içinde, molalar vererek bilgisayar başında çalışmanın, bilgisayar kullanmanın bebeğe ve anneye her hangi bir zararı olmadığı bilimsel bir gerçektir. Bu konuda yapılan deneysel çalışmalar işi gereği bilgisayar başında vakit geçirmek durumunda olan kadınların kendilerinin ya da bebeklerinin bir zarar görmediğini ispatlamıştır. Bilgisayar kullanan kadınların bebeklerinde gelişme geriliği, düşük kilolu doğum, doğumsal geriliklerin, bilgisayar kullanmayan annelerden daha fazla olmadığı da bilinmektedir. Çok uzun saatler boyunca molasız çalışılmadığı sürece gebelikte bilgisayar kullanımı bir sorun yaratmamaktadır.
Gebelikte zararsız olan diğer etkenler
Gebelik dönemindeki anne adayının tek düşüncesi sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek olduğundan neredeyse duyulan her boş ve anlamsız fikir bir an için önemli ve doğruymuş gibi görünebilir. Bu sebeple her hangi bir sağlık sorunu olmayan anne adayının nelerin yasak, nelerin serbest olduğu konusunda bilgi ve bilinç sahibi olması gerekir. Aksi halde gereksiz şüphe ve endişelerle yaşamı kısıtlanabilir. Bu bağlamda öncelikle belirtmekte fayda vardır ki; doktor ekstra bir uyarıda bulunmadığı sürece araba kullanmak, araba ve uçak yolculuğu yapmak, alışveriş merkezlerindeki güvenlik kapılarından geçmek kesinlikle anne ve bebeğe her hangi bir zarar vermez. Bununla birlikte çok aşırı yorucu ve uzun olmamak kaydıyla yürüyüş, egzersiz, spor, yüzme, pilates ve akupunkturun da zararı olmadığı, hatta faydası olduğu bilinmektedir.
Gebeliğin ilk üç ayı geçtikten sonra saç dibine uygulanmamak ve doğal içerikli boyaları kullanmak kaydıyla saç boyamak da zararlı değildir. Ayrıca aşırıya kaçmamak şartıyla çay, kahve içmek, ton balığı yemek, vejetaryen beslenmek de gebelikte sorun olmaz. Artan hormon seviyelerinin etkisiyle hızlı uzayan ve yoğunluğu da artan istenmeyen tüylerin alınması, kişisel temizlik için uygulanan epilasyon ve ağda yöntemleri de anne adayına ya da bebeğe zarar vermemektedir. Tüm bunlara ek olarak gebelikte karnı sıkmamak kaydıyla emniyet kemeri kullanmak, MR çektirmek, vajinal muayene ve ultrason çektirmek de sakıncalı olmayan durumlardır.
Comments