1 ) Gastroşizis nedir?
Bebeğin kordonunun hemen yan tarafında meydana gelmiş olan bir açıklıktan bağırsakların karın dışına çıkması durumuna gastroşizis ismi verilir. Kromozomal anormallikler ile herhangi bir alakası bulunmayan bu durum, bağırsaklar ile alakalı olarak düğümlenmelerin meydana gelmesine veya bağırsağın bir kısmının gelişim göstermemesi ile alakalı durumların meydana gelmesine sebep olabilir.
Gastroşizis olan bebeklerin, hayatta kalma olasılıkları %80 ile %100 seviyelerindedir. Bu bebeklerin yaşama şansları yüksektir. (%80-100).
Gastroşizis bebekte erken doğumun meydana gelmesine, büyüme geriliğine veya ölüme sebep olabilir. Bu sebepten dolayı da, düzenli olarak ultrason takiplerinin yapılması gerekir.
2 ) Gastoşizisin meydana gelme sebebi nedir?
Gastoşizisin meydana gelme sebebi, genel olarak bilinememektedir. Ancak çok genç hamileliklerin dışında, Aspirin, Salisilat, İbuprufen gibi siklooksijenaz inhibitörleri ve Psödoefedrin ile Fenilpropanolamin gibi dekonjestan preparatlarının erken hamilelik dönemi içerisinde kullanılması durumunda da Gastrşizise daha çok rastlanmaktadır.
Gastoşizisin az önce de ifade ettiğimiz gibi, kromozomlar ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Dolayısıyla kromozom analizi yapmak için amniosentez, kordosentez veya CVS gibi girişimlerin yapılması da gerekli değildir. Gastroşizisli bebek doğuran annelerde, bu durumun tekrarlama riski %3.5 olarak kabul edilir.
3 ) Gastoşizis nasıl teşhis edilir?
Gastoşizis, ultrason muayeneleri ile beraber, omfalosel ve gastroşizis teşhis edilebilir. Ancak teşhisin yapılabilmesi için, hamileliğin en az 3. Ayının bitmiş olması gerekir. Bu döneme gelinene kadar, bağırsakların dışarıda görünmesi zaten normal olacağından, bir sorun olarak görülmez. Bu durum ise, “fizyolojik herni” olarak ifade edilir.
Gastroşizis ve omfaloselde, anne kanında AFP (alfafetoprotein) ölçümünün değerleri yüksek bir şekilde karşımıza çıkarak, polihidramnios (amniyon suyu fazlalığı) ile karşılaşılabilir.
4 ) Gastroşizis görülme olasılığı nedir?
Gastroşizis yaklaşık olarak 10 bin hamilelikte bir rastlanan bir durumdur. Bir sonra ki hamileliklerde tekrar meydana gelme olasılığı ise, % 3 ile % 5 arasındadır.
5 ) Gastoşizisin tedavisi nasıl sağlanır?
Tedavinin gerçekleştirilebilmesi için, ilk olarak bebeğin dünyaya gelmesi gerekir. daha sonrasında dünyaya gelen bebek, ameliyat edilerek tedavisi sağlanır.
Gerçekleştirilen ameliyatların, büyük bir kısmında beklenen başarı elde edilir. Ancak, bebekte bu rahatsızlık ile beraber, başka herhangi bir anomali de eşlik ediyorsa, o zaman bebeğin durumu bu anomalilerin ne olduğuna ve ciddiyeti göz önüne alınarak değişiklik gösterir. Bebekte omfalosel dışında başka herhangi bir anormallik durumu söz konusu değil ise, o zaman bebeğin yaklaşık %90 civarında yaşama şansı bulunur. Beraberinde oligohidramnios veya polihidramnois (bebeğin suyunun az veya fazla olması) da bulunuyor ise, o zaman kromozomal anomali riski de artar ve bu durumda bebeğin yaşama şansında azalmanın meydana gelmesine sebep olur.
6 ) Gastoşizis olan bebeklerde, doğumun nasıl yapılması gerekir?
Bu bebeklerde genellikle sezaryen ile doğum yapılması tavsiye edilir. Doğumun bebeğin ameliyat olabileceği bir merkezde gerçekleşmesi de son derece önemlidir
Comments