Embriyo transferi nedir?
Embriyo transferi tüp bebek tedavisinde en önemli aşamadır. Embriyo transferi geliştirilen embriyoların rahim içerisine yerleştirilme işlemidir. Transferin iyi ve doğru yapılması uzmanlık ve tecrübe isteyen bir konudur. Öğretilmesi en zor yardımcı üreme tekniği embriyo transferidir.
Tedavinin başarısını etkileyen bir unsurda, transferden önce rahme tutunacak en sağlıklı embriyonun bilinmesidir. Tedavi sırasında döllenmeden sonra 5-6 gün içinde laboratuvarda gelişimine devam eden embriyoların düşük kalitede olanları elenmekte ve gelişememektedir. Bu yüzden döllenme sonrası 5-6 güne kadar yaşayan embriyoların kaliteli olma yüzdesi, 2-3 gün yaşayanlardan daha yüksektir. Bu nedenle bu günlere erişebilen embriyoların rahme tutunma olasılıkları daha fazla olur. Bu işlem tüp bebek tedavisi sırasında, doktor tarafından belirlenecektir.
Tüp bebek tedavisinde döllenme sonrası embriyoların geçirdiği aşamalar nedir?
Döllenme sonrası 5-6 günlerde embriyo blastosist evresine girer. Yeni döllenen yumurtaya bölünmeden önce zigot adı verilmektedir. İlk 24 saat geçince zigot iki hücreye bölünerek, embriyo haline gelir. İkinci günde embriyo 4 hücreli hale gelir. Üçüncü günde embriyo 6-9 hücreli olmalıdır. Bu aşamaya kadar embriyonun gelişimi yumurtadan gelen yani anneden gelen genler tarafından kontrol edilir. Embriyo 8 hücreli aşamaya geldiğinde kendi genleriyle gelişimini kontrol eder hale gelir.
Dördüncü güne gelindiğinde, embriyo 16-32 arası hücreye sahip olur. Artık bir dut meyvesine benzemektedir. Bu aşamada morula adıyla anılır. Bu evreye kadar embriyonun bütün hücreleri aynıdır ve tüm organ ve dokulara dönüşebilme potansiyeline sahiptir. Beşinci günle birlikte embriyonun farklılaşması başlamaktadır. Blastomerler topluluğun ortasında içi sıvıyla dolu kavite meydana gelir. Bu daha sonra amniyos kesesi ve sıvısını oluşturur. Morulanın etrafındaki hücreler sonradan fetusun kendini oluşturacak iç hücre kütlesine dönüşebilmek için gruplaşır. Bu yapı blastosist olarak tanımlanır. Blastosist blastosel sıvıyla doldukça genişler. Duvarları incelmeye başlar ve kendini yırtarak dışarıya çıkar. Bundan sonra rahmin duvarlarına tutunmaya yani implantasyon aşaması gerçekleşir.
Embriyo transferi ne zaman yapılmalıdır?
Embriyonları yaşayabilmesi için, çok spesifik metabolik gereksinimlere ihtiyaç duyar. Tüp bebek tedavisinin ilk yapıldığı yıllarda embriyolar laboratuvar ortamında en fazla 3 gün yaşayabiliyordu. Bu yüzden uzun süre üçüncü günde embriyo transferi yapıldı. Daha sonra yeni geliştirilen yapay kültür sayesinde embriyolar laboratuvar ortamında 5-6 güne kadar yaşamaya başladı. Bu yeni kültür embriyoların ihtiyaçlarına cevap vermektedir. İyi kalite yumurta üretebilen yaşı genç kadınlarda bile embriyoların üçte biri blastosist evresine ulaşabilir. İyi kalite blastosist transferi tüp bebek tedavisinin başarısını sağlar. Yani tedavide döllenmeden sonra 5-6 gün bekletilen embriyolar transfer edildiğinde kalitesiz olanlar elenmiş olur. Bu da başarıya etki eden bir unsurdur. Fakat bu aşamaya kadar embriyoların sadece üçte biri ulaşabilir. Başarısız tüp bebek denemelerinde ise, embriyo transferi üçüncü günde yapılırsa daha iyi olur.
Comments