top of page

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, iki insan arasında oluşan ve cinsel nitelikli yakın temasa bağlı bulaşan mikrobik hastalıklardır. Bu hastalıkların bazıları yalnızca genital bölgede belirtileri olurken, bazıları insan sağlığını çok ciddi ölçüde tehdit eder ve tüm vücudu kaplayan belirtilere neden olur. Frengi, hepatit B ve AIDS gibi hastalıklar çok risklidir ve etkileri tüm vücudu kapsar.


Ancak AIDS, Hepatit B gibi hastalıklar cinsel yolla bulaşmaya ek olarak kan yolu ile de bir başkasına geçebilmektedir. Kan yolu ile bulaşma her iki kişinin de açık yarasının olmasına bağlıdır ve zor bir ihtimal olsa da her zaman dikkat edilmelidir.


Cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar çevredeki herkesi etkileyebilmektedir. Örneğin eşlerden birinde bu hastalıklardan biri bulunuyorsa diğer eş ve doğabilecek çocuk da aynı hastalığı taşıma riski ile karşı karşıya olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için onların neler olduğunu ve nasıl korunması gerektiğinin iyice bilinmesi gerekmektedir.


Cinsel yolla en sık bulaşan hastalıklar

Bel soğukluğu (Gonore)

Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık rastlanılan türüdür. Birçok olumsuz duruma neden olur. Karın içi iltihaplanmalara, hem erkek hem de kadında kısırlığa ve üreme organlarında apselere neden olabilmektedir. Hamile olan bir kadının bebeğine de bulaşma riski vardır. Hastalık doğum kanalında bebeğe ulaşarak, yeni doğan bebekte körlük ve zatürre gibi hastalıklara neden olabilir. Hastalığın belirtileri 2 veya 3 hafta içerisinde başlar. Erkeklerdeki sık sık idrarı yapma ve idrar yaparken yanmalı idrar ve akıntı gibi problemler yaratır. Kadınlarda ise adet düzensizliği ve akıntı gibi nedenlere sebep olur. Yine erkeklerde olduğu gibi kadının idrar yaparkenki yanma hissi ve sık idrara çıkma da bel soğukluğunun önemli belirtilerindendir. Bu tip belirtiler karşısında çiftler hemen doktora başvurmalıdırlar. Tedavisi oldukça kolay bir hastalıktır.


Frengi (Sifiliz)

Frengi tüm vücudu etkileyen ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Erken tanısı çok önemlidir ve tedavi edilebilmektedir. Annede olan bir frengi yüzünden bebek de aynı risk ile karşı karşıyadır. Hastalık, frengi mikrobunun vücuda girdiği yerde şişkin ve ağrısız bir yara ile kendini belli eder. İlerlemesi durumunda hastalığı yaşayan kişi pekçok riskler ile karşı karşıyadır. Hastanın sinir sistemi zarar görerek körlük ve sağırlık gibi durumlar ile tehdit altında kalabilir. Frengi aynı zamanda vücudun çeşitli yerlerinde tümör oluşumuna ve buna bağlı ölümlere de neden olabilir.


Klamidya

Klamidyanın en zararlı yanı hem erkekte hem de kadında kısırlık ve üreme organlarındaki apselere neden olmasıdır. Klamidya kadınlarda kendini sarı köpüklü gelen bir akıntı ile belli eder. Klamidya kadınlarda karın içinde iltihaplanmalara da neden olur. Bu yüzden klamidya hastalığı olan kadınlar kısırlık riski ile de karşı karşıyadırlar. Erkekler ise yanmalı idrara çıkma ve sarı akıntı ile klamidya riski ile karşı karşıya olduklarını anlarlar. Bu durum erkeğin sperm miktarını ve kalitesini de etkileyebilir. Yeterli sperm üretilemezse kısırlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Klamidya hastalığı olan kişiler hemen doktora giderek tedavi olmalıdırlar. Tedavisi kolay bir hastalıktır.


Genital uçuk (Herpes)

Kadınlarda görülen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. İdrar yollarında çeşitli hastalık ve enfeksiyonlara, menenjite, rahim ağzı kanseri ve düşüklere neden olabilmektedir. En büyük belirtisi de kadın üreme organında kaşıntı ve ağrılı uçuğa benzeyen sivilceler görülür. Bunlar kaşıntı da yapabilir ve çok ağrılı yaralara dönüşebilir. Bir süre sonra kendiliğinden de iyileşebilir ancak tekrar etme riski de bulunmaktadır. Genital uçuk problemi yaşayan kadınların hemen bir uzmana başvurmaları ve tedavi olmaları gerekmektedir.


Hepatit B (Sarılık)

Hepatit B, halk arasında bilinen ismiyle “Sarılık”. Kan yolu ve cinsel ilişki neticesinde bulaşabildiği gibi su ve besinler aracılığı ile de buluşan sarılık tipleri vardır. Hepatit B kan yolu ve cinsel yollarla bulaşan bir hastalıktır. Belirtileri, karaciğerde büyüme ve hassaslık, idrar renginde koyulaşma ve normalden daha sarı bir renk, şiddetli ateş ve kusmadır. Hepatit B’nin kesin bir tedavisi yoktur ancak vücudu güçlendirici tedaviler ile hastalığın zararı azaltılabilmektedir.


HIV – AIDS

HIV virüsü kan yolu ile veya cinsel yolla bulaşan bir virüs türüdür. HIV’in neden olduğu hastalık da AIDS’tir.  AIDS tedavisi olmayan bir hastalıktır ve vücudun bağışıklık sistemini öldürerek vücudu diğer hastalıklara karşı daha hassas hale getirmektedir. HIV virüsü vücuda girdikten 3 ay sonra yapılacak olan ELISA testi ile saptanabilmektedir. Bazı durumlarda HIV virüsü taşıyan kişide  hastalık yaşanmayabilir. Ancak bu virüsü taşıyanlar hastalığı bir başkasına bulaştırabilirler. HIV vücuda girdikten 10 sene sonra da kendini aktif hale getirebilir.


Hastalığın belirtileri arasında sürekli halsiz olma durumu, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateşlenmeler, kilo kaybı, gece terlemeleri, cinsel organlarda uzun süreli yara ve mantarlar gibi faktörler gösterilebilmektedir. HIV virüsünün tedavisi yoktur ancak hasta vücudu güçlendiren ilaçlar ile daha uzun yaşatılabilir.


HIV virüsü nasıl bulaşır?

HIV virüsünün en sık görülen bulaşma yolu, çiftlerin korumasız girdikleri cinsel ilişkidir. Ayrıca ağız ağıza öpüşmelerde her iki kişinin de ağzında ve dudaklarına kanamaya yol açacak sert öpüşmeler, ağızdaki açık yaralar ve diş fırçalanması esnasında diş etlerinin kanamış olması gibi sebeplerden ötürü de HIV virüsü bulaşabilmektedir.


HIV virüsü taşıyan birinin kullandığı bardak, çatal, kaşık, klozetinin kullanılması durumunda  virüs bulaşmaz. Yine virüsü taşıyan kişi ile tokalaşma, kucaklaşma ve öpüşme ile HIV virüsü kişiden kişiye bulaşmaz. HIV virüsü sivrisinek ya da diğer böcekler vasıtası ile de insana bulaşamaz. Aynı zamanda öksürük, tükürük, göz yaşırı, ter, idrar ve dışkı yolu gibi sebeplerden dolayı da kişiye bulaşmamaktadır.


Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın yolları

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların korunmanın tek yolu cinsel ilişki esnasında kondom(prezervatif) kullanılması gerekmektedir. Sperm öldürücü kremler ve benzeri diğer ürünler kısmen koruma gerçekleştirmektedir ve uzmanlarca tavsiye edilmemektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıktan korunmak isteniyorsa çiftlerin muhakkak kondom kullanmaları gerekmektedir. Üreme organlarında meydana gelen şişkinliklerin, yaraların ve sivilcelerin tedavi edilmesi de cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.


Комментарии


bottom of page