Rahmin iç kısmını oluşturan ve adet kanamalarını sağlayan endometriyum, adet döneminden sonra gelen dönemde 5 mm kadar bir kalınlığa sahip olur. Endometriyum, adet döngüsü sürecinde vücuttaki birtakım hormonlar nedeni ile kalınlaşarak, adet döneminden önce 10 – 15 mm kalınlığına kadar ulaşır.
Yumurtalıklardan atılan yumurta sperm ile buluşarak döllenirse, 1 hafta kadar bir sürede embriyo rahme ulaşır ve gebelik için hazırlık yapan rahme tutunarak gelişimini sürdürmeye başlar.
Yumurtalıklardan atılan yumurta eğer sperm tarafından döllenmez ise, kalınlaşan rahim içi tabakası adet kanaması ile birlikte vajina yolu ile dışarı atılır.
Nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber, endometriyum dokusunun rahim haricinde başka bir bölgeye konumlanması (yumurtalıklar, karın iç kısmı, rahim üzeri) gerçekleşebilir. Endometriyum dokuları rahim içinde sergiledikleri bu tutumu rahim harici başka bölgelere yerleştikleri zamanda her ay tekrar ederler. Aynı rahim içinde gerçekleşen kalınlaşma gibi, konumlandıkları başka alanlarda da kalınlaşma yaşanır ve kanama ile beraber dışarı atılır. Bu olmaması gereken döküntüler, üreme sisteminde bulunan dokuların arasında yapışıklık oluşmasına yol açar ve bu durum çikolata kisti (endometriozis) olarak tanımlanır.
Çikolata kisti nedeni ile açığa çıkabilecek belirtiler şöyledir;
Adet kanamalarının sancılı geçmesi,
İdrarda kan fark edilmesi,
İshal veya kabızlık,
Cinsel birliktelik esnasında ağrı,
Bacaklarda ağrı hissi,
Bel ağrısı,
Sırt ağrısı,
Kasıklarda kronikleşmiş ağrı,
Gebe kalamama,
Vücudun herhangi bir yerinde oluşan morluklar,
Dışkıda kan,
İdrar yaparken yanma hissi,
Adet döneminde gerçekleşebilecek burun kanamaları olarak sayılabilir.
Endometriozis yani çikolata kisti tedavisi nispeten zor olan bir sorundur. Günümüzde yaygın olarak karşımıza çıkan bir hastalıktır. Kadınlar için şiddetli ağrılara ve yaşam kalitesinin düşmesine yol açmaktadır. Çikolata kistinin sebep olduğu sorunlar yerleşim alanına göre değişmektedir. Bu sebeple erken teşhis edilmesi ve tedavinin planlanması oldukça önem teşkil etmektedir.
Çikolata kisti için tedavi seçenekleri nelerdir?
Çikolata kistlerinin tedavilerinde, standart olarak açık ameliyat ya da laparoskopi yöntemi kullanılarak kistin çıkarılması sağlanır. Ancak çoğu hekim ameliyattan önce ilaç tedavisi uygun görerek kistlerin yok olmasını hedefleyebilmektedir.
Çikolata kisti kısırlığa yol açar mı?
Çikolata kisti kısırlığa sebep olabilmektedir. Ancak yapılacak olan tedavilerin bu durumu önlemesi mümkündür. Çikolata kisti olan kadınların hepsi kısırlık sorunu ile karşılaşmazlar, ancak kısırlık sorunu olan kadınların %40’ında çikolata kisti tespit edilmiştir.
Çikolata kistinin en etkin tedavi yöntemlerinin başında laparoskopi gelmektedir. Bu yöntem ile sorunlu alan temizlenebilmektedir. Tedavi ardından hastanın yumurtalık rezervleri iyi ise çocuk sahibi olmasının önünde herhangi bir engel olmamaktadır. Şayet çikolata kisti ilerlemiş ise, tüp bebek tedavisine başvurularak çocuk sahibi olunması sağlanabilir.
Çikolata kisti tedavisinden sonra gebe kalma olasılığı ne kadardır?
İnfertilite sorunu yaşayan çiftlerde çikolata kisti ameliyatından sonra gebe kalma şansı %40 civarındadır. Ancak gebe kalma sürecini etkileyen birçok faktör vardır. Kadının yaşı, kısırlık süresi ve kısırlığa yol açan farklı nedenler gebelik şansını etkileyebilir. Hastanın yaşı 35 üzerinde ve kısırlık süresi 7-8 yıldan daha fazla ise çikolata kisti ameliyatından sonra kendiliğinden gebeliğin oluşma şansı daha da düşmektedir. Çikolata kisti ameliyatından sonra gelen 1 yıl süre içinde kendiliğinden gebe kalamayan kadınlar için tüp bebek tedavisi ile başarılı gebelikler sağlanabilmektedir.
İlerlemiş çikolata kistleri için tüp bebek tedavisi uygulanabilir mi?
Şayet yapılan tedaviler olumlu sonuçlar sağlamıyorsa ve çikolata kisti çok ilerlemiş ise tüplerin tıkanması ya da kapanması söz konusu olmaktadır. Bu gibi durumlarda cerrahi yöntemler yetersiz kalmaktadır. Cerrahi yöntemlerin başarı sağlamadığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurmak gerekmektedir. Tüp bebek için geç kalmamaya dikkat etmek, başarı şansını arttıracaktır.
Çikolata kisti sorunu olan kadınlar tüp bebek tedavisinde başarı şansı nedir?
Şayet çikolata kisti ileri bir seviyede ise, başarı şansı nispeten düşer. Ancak çikolata kisti henüz yeni evrelerinde ise tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma şansı mevcuttur.
留言