top of page

Adet Geciktirici İlaçların Riskleri Nelerdir?


Yaz tatili ya da evlilik planları yapıyorsunuz ancak önünüzde bir engel var. Bu engel ise adet kanaması… Konforlu bir yaz tatili keyfi ya da balayı için önünüzde engel teşkil eden adet kanamasını ilaçlarla ertelemek mümkün. Ancak adet geciktirici ilaçlar olarak nitelendirilen bu hapların bazı yan etkileri bulunmaktadır. Adet geciktirici ilaç kullanımına karar vermeden önce yan etkilerine dair bilgilendirme yaptığımız yazımızı okumanızda fayda var.


Adet geciktirici ilaçların riskleri nelerdir?

  • Adet, kadınlarda rahmin içinde yer alan endometrium dokusunun her ay kanama şeklinde dökülerek yenilenmesi seyri ile gerçekleşen bir doğal döngüdür. Adet kanaması, her kadında ortalama olarak 13 yaşı itibariyle başlayan ve menopoz dönemine kadar istisnai durumlar haricinde ayda 1 defa görülmektedir. Adet kanaması normalde 2 ila 7 gün arasında sürmektedir. Her ay görülen adet ilaç desteği ile ertelenebilir. Ancak bu ilaçlar muhakkak doktora danışılarak kullanılmalıdır. Sonuçta vücudun doğal seyrine ilaç kullanımı ile etki edilmektedir ve kullanılan diğer ilaçlar gibi adet geciktirici ilaçların da bir takım yan etkileri mevcuttur.

  • Adet geciktirici ilaçların yan etkilerinin neler olduğuna geçmeden önce ilaç kullanımı hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; adette gecikme sağlanabilmesi için beklenen adet gününden en az 5 ila 6 gün öncesi ilaca başlanmalıdır. İlacın düzenli kullanılması ve unutulmaması gerekir. Günde 2 tane ya da günde 3 tane alınan adet geciktirici ilaçlar bulunmaktadır. Hangi adet geciktirici ilaç olursa olsun kullanım süresi en fazla 10 güne kadardır. Aksi halde yani uzun süreli kullanımının doktor kontrolü altında olması gerekmektedir.


Adet geciktirici ilaçların yan etkisi var mıdır?

Hormon içerikli her ilaç gibi adet geciktirici ilaçların da içerdiği progesteron (gestagen) hormonundan dolayı bir takım yan etkilerle karşılaşılabilir. Ancak yan etkiler adet geciktirici ilacı kullanan her kadında olacak diye de bir kural yoktur. Adet ertelemek için kullanılan ilaçların görülebilen yan etkileri ise şunlardır;


  • Vücutta ödem

  • Göğüş şişkinliği

  • Göğüste hassasiyet

  • Göğüs dolgunluğu ilacın göğüs bölgesinde görülen yan etkileridir. Bahsi geçen bu yan etkiler adet döneminin doğal seyrinde de karşımıza çıkmaktadır. İlaç kullanımı ile adetin ertelendiği takdirde göğüs bölgesinde yaşanan bu etkiler adetin doğal seyrinde görülenden biraz daha fazla düzeyde olmaktadır.

  • İlaç sonrası görülen adette kanama miktarı değişimidir. Söz konusu yan etkiler geçicidir. Adet geciktirici ilaç kullanımı sonrası 1 ila 2 ay içerisinde görülen adetler eski seyrine geri döner. Görülen adet sonrası lekelenme ya da damla damla görülen kanama da adet geciktirici ilacın yan etkilerinde kaynaklı olabilir.

  • Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve halsizlik adet geciktirici hap kullanımında nadiren karşılaşılan yan etkilerdir.


Bunların haricinde görülen bir yan etki bulunmamaktadır. Adet geciktirici ilaçları kullanmakta zarar yoktur ancak her ne olursa olsun doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. Sonuçta bu ilaç hormon içerikli bir ilaçtır. Adet geciktirmek ilaçlarını özellikle; damar tıkanıklığı, meme kanseri ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlar, aşırı kilolu kadınlar, sigara alışkanlığı olanlar ve hamilelikten korunmak için doğum kontrol hapı kullananlar bu ilacı kullanmamalıdır. Ayrıca bu ilaçların fazla alımı da zararlı olabilir. Yılda bir ya da iki kere kullanmak yeterlidir.


Adet dönemini ilaç desteği ile erteleyerek yaz tatilinde havuzun keyfini doyasıya çıkarabilir ya da balayınızı endişesiz bir şekilde geçirebilirsiniz. Ancak adet fizyolojik bir olaydır ve adet geciktirici ilaçlar da hormon içeriklidir. Fizyolojik olarak her ay gerçekleşen adet döngüsüne hormon ilaçları ile etki ederek bu süreci ertelemek; kişinin isteğine ancak doktorun da nihai kararına bağlı olmalıdır.

Kommentare


bottom of page