top of page

10 Maddede Vajinal Tampon Kullanımı


1 ) Vajinal tampon nedir?

Vajinal tamponlar silindir şeklinde %100 pamuktan imal edilen ve adet kanını emmesi için üretilen medikal üründür. Piyasada satılan hijyenik pedler den tek farkı, vajina içerisine uygulandığından dolayı dışarıdan belli olmamasıdır.


Vajinal tamponlar, sadece adet kanını emmesi amacı ile kullanılması gerekir. Akıntı veya koku emmesi için kullanılmamalıdır. Tamponun uygulanacağı esnada, adet kanı vücut dışına akmadığından dolayı adet kanı ile ilgili herhangi bir koku oluşması söz konusu değildir. Ayakta veya oturma esnasında vajinaya yerleştirilir. Tampon çıkarılacağı zaman da ucunda bulunan ipten çekilmesi yeterlidir.


Uygulaması ise oldukça kolay ve pratiktir. Ancak ilk defa kullanan insan biraz zorluk çekebilir. Tamponu, genellikle spor yapanlar veya yüzen bayanlar, adet dönemi içerisinde denize girmek isteyen bayanlar gönül rahatlığı ile kullanabilir. Tamponun doğru bir şekilde takılması halinde, spor veya yüzme esnasında kesinlikle kendiliğinden düşmesi söz konusu değildir. İçeride tamponun bulunması, kadının idrar yapmasına engel olmaz. Tamponların küçük, orta, büyük boyları vardır. Adet kanamasının yoğunluğuna göre kişiye uygun olan boy seçilir.


2 ) Bakire bayanların tampon kullanmasında sakınca var mı?

Şuan için bakirelere özel tampon üretimi yapılmamıştır. Ancak tampon kullanımı esnasında kızlık zarının zarar görme durumu söz konusu olduğundan dolayı, kullanılması tavsiye edilmez. Bu sebepten dolayı bakirelerde ped kullanılması daha uygundur.


3 ) Tampon nasıl yerleştirilir?

Daha önce tampon kullanmadıysanız, biraz zorluk yaşayabilirsiniz. Tampon takarken kendinizi kasarsanız, kaslarınızın daha fazla kasılıp yerleştirmeyi zorlaştıracağı için derin bir nefes alıp gevşemenizi sağlayın. Daha sonrasında yavaş ve nazik hareketler ile tamponunu vajinanıza yerleştirin.


Tampon kutularının içerisinde bulunan kullanma ve yerleştirme talimatları, ilk kullanımınızı daha kolay ve pratik bir hale getirecektir.


4 ) Tampon kendiliğinden düşer mi?

Doğru şekilde kullanılması halinde, vajina kasları tamponu olduğu gibi tutar. Bu sayede de, aktif spor yapacağınız günlerde dahil olmak üzere, tamponun düşmesi söz konusu olmaz.


5 ) Tamponlar enfeksiyon açısından riskli midir?

Kurallara uygun kullanılması halinde, tamponun enfeksiyon oluşturma riski azdır.


6 ) Tampon Kullanımında bilinmesi gereken şeyler nelerdir?

  • Tampon kullanımında bilindiğinin tam tersine, idrara çıkma esnasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Çünkü idrar deliği ve adet kanının geldiği yer birbirinden farklı yerlerdir.

  • Tamponun içeride oluşu da aynı şekilde idrar için herhangi bir baskı meydana getirmez. Bu sebepten dolayı da korkmanıza gerek yoktur.

  • Tampon kullanımı yüzme, dans, ve zorlu spor etkinliklerine katılma imkanı sağlar.

  • Adet süresince oluşan kokunun önüne geçmesiyle bayanların bu dönemi rahat geçirmesini sağlar.

  • Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih etmeniz uygun olacaktır.

  • Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde pet kullanımının aksine birden fazla tampon kullanmazsınız.

  • Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.

  • Uzun süreli kullanımlarda (6 saat ile 8 saat), özellikle sıcak havalarda “Toksik Şok Sendromunun" meydana gelmesine sebep olabilir. Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartmanız gerekir.


7 ) Hangi tampon seçilmeli?

Tamponlar 3 farklı boyut ile satılmaktadır. Bu boyutların emiciliği ile alakalı olarak gerçekleştirilen standart laboratuvar ölçümleri ile beraber, mini ve normal boyutlarda bulunan tamponların, adetin hafif ve orta şiddette geçen günlerinde kullanılabileceği savunuldu. Süper boyutta olan tamponların ise, kanamaların orta şiddette ve yoğun olarak seyir ettiği dönemlerde kullanılması için uygundur. İlk defa tampon kullanacaksanız, o zaman kutunun üzerinde bulunan kullanma talimatına mutlaka göz gezdirin.


8 ) Toksik şok sendromu nedir?

Tampon uygulanacağı sırada, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta en fazla 6 ile 8 saat kullanılmasıdır. Bu süre içerisinde tamponun değiştirilmesi gerekir. değiştirilmemesi durumunda ise, enfeksiyon riskini beraberinde getirir.


Toksik şok sendromu olarak ifade edilen enfeksiyon, uzun süreli tampon kullanılması ile ilgili olan ciddi bir enfeksiyondur. Bu sebepten dolayı da, hijyenik pedlerin kullanılması, her zaman için tamponlardan daha fazla tavsiye edilir. Tamponların sadece zorunlu olan durumlarda kullanılması daha uygundur. Uyku uzun sürebileceği için de, gece yatılacağı zaman tampon kullanılmamasına dikkat edilmelidir.


Toksik şok sendromu, vajinada bulunan enfeksiyonun bütün vücudu etkileyecek bir şekilde sistematik ciddi etkiler ortaya çıkarması ile alakalı olarak gelişir. Ateş, bulantı, kusma, halsizlik, baş dönemsi gibi sorunlar da meydana gelebilir.


9 ) Tampon varken tuvalete gidebilir miyim?

Kadın genital bölgesinde, vücut dışına açılan 3 değişik açıklık bulunmaktadır. Bunlar ise, idrarın yapıldığı üretra, vajina ve anüstür. Bunlar birbirileri ile alakalı olmayan bağımsız takılan bağlamlardır. Bu sebepten dolayı vajinada yer alan tampon, tuvalete gitmenize hiçbir şekilde engel olmaz. Tuvalete gidilmesinin ardından, tamponu çıkarmanız veya değiştirmenize ihtiyaç duyulmaz. Yalnızca ıslanmaması için idrar yaparken tamponun ipini, eliniz ile kenara çekebilirsiniz.


10 ) Tampon içime kaçabilir ve kaybolabilir mi?

Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Sadece tamponun ipi vajinaya kaçabilir o kadar. Böyle bir durumda ise, hiçbir şekilde panik yapmadan, rahat olun ve iki parmağınızı yavaş bir şekilde vajinaya sokarak ipi bulmaya çalışın. Becerememeniz halinde ise, daha fazla zorlamayarak, hemen doktorunuzu arayın.

コメント


bottom of page