Gebelikte 10. Haftada bebeğinizde görülecek değişiklikler nelerdir?
Geblikte10. Haftadan itibaren bebeğiniz organlarını tamamlamış ve dış görünüş olarak da tam bir insan görünümü almış durumdadır. Bebeğinizde oluşan en önemli değişiklik ise böbreklerin artık idrar üretebiliyor olmasıdır. Bir önceki haftada bağırsak sisteminin gelişiminin başlaması ve bu hafta içerisinde böbreklerin idrar oluşturmaya başlamasıyla bebeğinizin boşaltım sistemini gelişimini tamamlamış bulunmaktadır. Ancak böbrekler idrarlardan zehirli madde süzme işlevlerini henüz kazanmış durumda değildirler. Bu sebeple bebeğinizin idrarında zehirli maddeler ve bakteriler bulunmayacaktır. Onuncu haftanın ortalarına doğru bebeğinizin karaciğeri de işlevini gerçekleştirmeye başlayacaktır. Bu sayede böbreklerin, kandan zehirli maddeleri süzemediği bu dönemde, bebeğinizin kanı karaciğeri tarafından temizlenmeye başlayacaktır. Bu hafta içerisinde meydana gelen en önemli gelişim aşamalarından bir tanesi bebeğinizin cinsiyetinin oluşmaya başladığı aşama olmaktadır. Bebeğinizin cinsiyeti haftanın başlarında belli olmasa da onuncu haftanın sonlarına doğru bebeğinizin cinsiyet organı belirgin bir hale gelmekte dolayısıyla on birinci hafta içerisinde bebeğinizin cinsiyeti net olarak görülebilmektedir. Yani yaklaşık üç aylık bir hamilelik dönemi sonunda bebeğinizin cinsiyeti belirlenmektedir.
Gebelikte 10. Haftada bebeğinizin boyu ve kilosu ne kadardır?
Bebeğiniz bu haftada yaklaşık olarak 3cm ve 4 gramdır.
Gebelikte 10. Haftada anne adayında görülecek değişiklikler nelerdir?
Gebeliğinizin onuncu haftasında, rahminizin genişlemesiyle birlikte karnınızda hafifçe belirginleşmeye başlayacaktır. Bu haftadan sonra gebelikteki düşük riski büyük oranda atlatılmaktadır. Bu sebeple bu hafta itibariyle günlük fiziksel aktivitelerinizi normal bir şekilde gerçekleştirebilmeniz daha kolay olmaktadır. Ayrıca onuncu haftadan sonra kan dolaşımınızı düzenli bir hale getirmek için yürüyüş yapmanız da tavsiye edilmektedir. Mide bulantılarınız da onuncu haftadan sonra önemli oranda azalacak bu sayede iştahınızda daha normal bir seviyeye gelecektir.
Gebelikte aşırı kilo alımı özellikle doğum sırasında risklere ve zorluklara yol açmaktadır. Bu sebeple hamilelik sırasında yürüyüş yapılması ve fiziksel aktivitelerin ertelenmemesi gerekmektedir. Özellikle onuncu hafta itibariyle risk azaldığından dolayı fiziksel aktivitenizin yavaş yavaş normal seviyesine gelmesi gerekmektedir. Bu dönemde hale mide bulantısı problemi yaşıyor iseniz, doktor kontrolünde bir bulantı ilacı kullanabilmeniz mümkün olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak gebeliğinizin bu döneminde kan hacminde büyük bir artış olduğundan vücudunuzun belirli bölgelerinde ödemler meydana gelmesi doğal olacaktır. Yürüyüş yapılması bu ödemlerin oluşmasının engellenmesi açısından da önemli olmaktadır.
Comments