Lotus Nişantaşı D:33

Miyomlar Hamileliğe Engel mi?

Anasayfa » Miyomlar Hamileliğe Engel mi?

gebelik14

Miyomlar rahim içerisinde bebeğin geliştiği alanda ve adet döngülerinde evrelerin geliştiği alanlarda yerleşerek rahim duvarından geçiş yapabilen kitlelerdir. İyi huylu olması ile bilinen bu ufak tümörler hamilelik döneminde bebeğin yerleştiği alanda gelişmeye başlayarak bebek için tehlikeli sonuçlara neden olabiliyorlar. Hamilelik için çoğu zaman engel oluşturmayan miyomlar düşük tehlikesi doğurduklarında olumsuz sonuçlar ortaya koyabiliyorlar. Düşük dışında kanama ve erken doğum gibi durumlar ortaya koyabilirler. Hamilelik için kontrol altında tutulduklarında engel değildirler.

Hamilelik Döneminde Miyom Zararları

Miyomlar rahim içine ve dış duvarına yerleşebilen ve çoğalabilen hücre toplulukları olarak çoğaldıklarında daha tehlikeli olmaya başlarlar. Hamilelik döneminde rahim iç duvarını tıkama derecesine getirebilen bu yapılar hamileliğin ilk 3 ayında gelişim evrelerini tamamlamaktadırlar. Bebeğin gelişimi açısından çok olumsuz etkisi olan miyomlar sayıca artış gösterdiklerinde bebeğin doğumunun erken olmasına neden olurlar. Bu durumda bebek anne karnından alınmak zorunda kalabilir ve erken doğumdan dolayı gelişimini tam olarak tamamlayamayabilir.

Hamilelik için her zaman olumsuz yapılar olmayan miyomlar bazı gebelik dönemlerinde düşük olmasına neden olurken bazılarında doğuma kadar bir sıkıntı oluşturmayabilirler. Bu tamamen annenin sıhhi durumu ve genetik yapısı ile alakalıdır. Gebelik dönemi boyunca özellikle de ilk 3 ay miyomların durumu kontrol edilerek yapılarına bakılır. Sayılarının artması ile olası tehlikeler baş gösterebilir. Gebelik döneminde salgılanan hormonların arması ile olası miyomların büyümesi ile düşük, kanama ve erken doğum gibi zararlar ortaya çıkmaktadır.

Miyom Neden Oluşur?

  • Genetik faktörler
  • Fazla östrojen salgısı
  • Progesteron hormonunun faza salgısı
  • Östrojen ve progesteronun dengesiz olarak salgılanması

Miyomların oluşmasında etkili olan bu faktörler bazen kötü huylu bazen de iyi huylu miyom gelişimlerini tetikler. Kötü huylu miyomlar kanserli hücrelerdir. Tedavi şekli kemoterapi olacağından hamilelikte miyom oluşursa anne adayının tehlikeye girmesi söz konusudur. Miyomlar çoğunlukla iyi huyludurlar. İyi huylu miyomların sadece takip edilerek kontrol altına alınması mümkündür. Daha önce ailede yakınlarda miyom oluşumu gözlenen bireyler varsa miyom olup olmadığı hakkında hamilelik öncesi kontrol yaptırılmalıdır.

Gebelik Dönemi Öncesinde Oluşan Miyom İçin Ne Yapılır?

Gebelik öncesinde, bebek beklemeye hazırlanan adayların miyom olup olmadığına dair taramalara girmesi gerekmektedir. Bu taramalar hamilelik sırasında radyasyon seviyesinden dolayı anneye zarar verebildiğinden, hamilelik öncesinde yapılması daha olumlu sonuçlar ortaya koyacaktır. Hamileliğe engel olacak bir miyom söz konusu olduğunda, öncelikle cerrahi operasyon ile miyomların rahim içinden ya da duvarından temizlenmesi sağlanmaktadır. Bu sayede miyomlar iyi ya da kötü huylu olması ile sorun teşkil etmezler.

Gebelik öncesinde yapılan operasyon, anne adayının rahmine genel olarak zarar vermez ve anne olabilme imkanını korur. Fakat olası bir durumda eğer rahim duvarında tamamen etkili olan yoğunluklu miyom saptanmış ise bu durum kısırlığa yol açabildiği için bireyin doğurganlığına engel teşkil edebilir. Miyom tespit edilen hastalarda endişelenmeden gerekli operasyonların gerçekleştirilmesi uygundur. Kısırlık çok az bir ihtimalle ortaya çıkar. Miyomların iyi huylu ve sadece hamileliğin ilk aylarında gelişen hücreler olduğu yaygındır.

Gebelik Aşamasında Oluşan Miyom İçin Ne Yapılır?

Eğer miyomlar rahim duvarında gebelik sırasında oluşmuş ise cerrahi müdahale pek uygun bir işlem olmadığından, bebeğe zarar verebilmesi ihtimali göz önünde bulundurularak, miyomların kontrol altına alınması için düzenli taramalar yapılacaktır. Hamilelik döneminde bebe kaybına neden olabilen miyomların kontrolü ile sağlıklı bir hamilelik geçirilebilir. Erken doğum ya da düşük tehlikesi, bu kontroller sayesinde beklenmeyen bir gelişme olmaktan çıkar.

tr_TRTurkish
×