Kordon Kanı ve Önemi
Kordon Kanı Nedir?
Kordon kanı, bebeğin anne karnındayken beslenmesini ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Bu beslenme, direkt olarak anne damarlarından değil, plasenta ile sağlanır. Plasenta, toplum arasında bebeğin eşi olarak bilinir.
Plasenta, bebeğin dünyaya gelmesinden kısa süre sonra rahim dışına atılır. Kordon kanı ise bebeğin dünyaya gelmesinden sonra plasentanın içerisinde kalan kandır. Bu kan, kök hücre bakımından oldukça zengindir. Bebek ya da anneye herhangi bir zararı olmadan kordon kanı alınabilir.
Kordon Kanı Nasıl Alınır?
Kordon kanı saklanmasını planlayan çiftlerin, doğum tarihinden 2 hafta önce doğum yapılacak merkeze bildirilir. Bu sayede gerekli hazırlıklar yapılır ve ekipman ve belgeler doğum aşamasında hazır olarak bulundurulur.
Kordon kanı, doğumu yaptıran hekim tarafından alınmalıdır. Doğum normal ya da sezaryen yöntemle yapılabilir. İki doğum yönteminde de kordon kanı alınabilir.
Bebek dünyaya geldikten sonra ise göbek kordonunun bebeğe yakın bulunan tarafına iki tane klemp takılır. Ardından da göbek kordonu kesilir. Plasenta özel bir torbaya alınır. Kordon kanı alınması aşamasında anne ya da bebek herhangi bir acı hissetmez, bu işlemin anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bu işlem yaklaşık olarak 2-3 dakikada tamamlanır. Toplanan kanın kısa süre içerisinde kordon kanı bankasına ulaştırılması gerekmektedir.
Kordon Kanı Nasıl Saklanır?
İlk olarak alınan kordon kanı, kök hücre bakımından değerlendirilir. Çeşitli kültürler uygulanan kan, 10 gün süren detaylı bir işleme tabii tutulur. Bu sayede en küçük bakteriyel etkenler tespit edilebilir ve gerekli tedbirler alınır.
Bu aşamadan sonra ise dondurma yöntemlerinden uygun olanı kullanılarak, kök hücreler dondurulur. Azot tanklarında -196 derecede saklanan kordon kanı, ortalama 15 yıl saklanabilmektedir.
Kordon Kanı Neden Saklanır?
Kordon kanı çeşitli amaçlarla saklanmaktadır. Bu amaçlardan ilki ise, bebeğin yetişkinlik döneminde kök hücre tedavisine ihtiyaç duyabileceği organ hasarı ya da hastalıklar meydana geldiğinde, doku uyumu olan verici bulmaya çalışmak yerine, kendi kök hücreleri ile tedavi edilebilmesini sağlamaktadır. Kişi, kendi kök hücreleri ile uyum sorunu yaşamayacağı için tedavi şansı daha fazladır. İkinci amaç ise, bebeğin kardeşinin ya da yakın akrabalarının hastalıklarını tedavi edebilmektir.
Kök hücre ile günümüzde yaklaşık 80 hayati tehlikeye sahip hastalık, tedavi edilebilmektedir.
Kordon Kanı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Günümüzde kordon kanı ile tedavi edilebilen hastalıkların bazıları şunlardır:
- Çocukluk çağı lösemi ve lenfomaları
- Akdeniz anemisi
- Aplastik anemiler
- Orak hücreli anemi
- Amegakaryositik trombositopeni
- Nöroblastom