Uzun süre çocuk sahibi olamayan çiftler bir evlat sahibi olmayı isterler ve doktora gitmeye karar verirlerse, ilk gidecekleri uzman Doktor IVF doktoru olması gerekmektedir. Doktor öncelikle çiftten detaylı bir sağlık bilgisi alır. Geçmişte yapılan tahlil ve tetkikler gözden geçirilerek incelenir. İlave tetkik de istenebilmektedir. Ayrıca genetik veya diğer uzmanlıklardan konsültasyon istenebilir.
Sonrasında rahim ve yumurtalıklar bazal bir ultrason araştırması ile son durumları hakkında bilgi sahibi olunur. Yapılan araştırmada ortaya çıkan her hangi bir patolojik bir bulgu saptanırsa çıkan sonuca göre tüp bebek uzmanı gerekli olan tedavinin planını oluşturur. Tedavi müddetince izlenecek tedavi planını çıkarır.
Anne adayının hormonlarının baskılanması gerekli midir?
Tüm tüp bebek tedavilerinde olduğu gibi ilk amaç kaliteli yumurta hücresinden yeterli miktarda elde edebilmektir. Bu hücrelerin tamamı döllenme yeteneği üst seviyede olan yumurta hücreleridir. Ancak bu gayeye ulaşmak hiç de kolay değildir. Zira vücudumuz kendi ürettiği hormonlarının zamansız ve düzensiz etkileri altındadır. Uzmanlar hormonları baskılayıcı ilaçlar kullanarak bu düzensiz etkileri ortadan kaldırırlar. GnRH analogları diye bilinen bu ilaçlar burun spreyi ve enjeksiyon olarak bulunmaktadır.
Uzun protokol
Yukarda bahsettiğimiz GnRH uygulamasına anne adayının bir önceki regl döneminin 21. Gününde başlanmaktadır. Gelecekte olan adet kanamasının 3. Gününde anne adayının vereceği kan testi sayesinde hormonlar baskılanmış mı baskılanmamış mı öğrenilmektedir. Kandaki östrojen az miktarda olursa hormonlar baskılanmış demektir. Hormonlar baskılandıktan sonra uyarı zamanı gelmiştir. Uyarı tedavisine başlanılsa da GnRHa uygulamasına son verilmez. Doktorların bildirdikleri güne kadar devam edilir. Bu süreç çatlatma iğnesinin hastaya verildiği güne kadar devam etmelidir. Daha sonra hastaya uygun protokol belirlenir. Bu protokolde içeceğiniz tüm ilaçların kullanımları detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca yazılı olarak da kişilere verilmektedir.