top of page

4 Maddede Adet Gecikmesi


Düzenli bir adet siklusu olan bir kadının, adet kanaması olması gereken günün üzerinden 7 gün geçmesine karşın kadın halen adet olmadıysa bu duruma adet gecikmesi denir. Kadının 21 ile 35 gün arası dönemde gördüğü adet kanamaları normal adet döngüsü olarak kabul edilmektedir. Kadının adet olması gereken günden 7 günde kadar görülen gecikme ya da daha erken kanamalar da normal adet döngüsü kabul edilmektedir. Adetin normalden fazla sürede gecikmesinin birden fazla nedeni olabilir ve araştırılması gereken bir durumdur.


Adet gecikmesinin nedenleri?

Stres

Stres insanoğlunun hayatındaki birçok durumu etkileyebilmektedir. Stres herkesi olduğu gibi kadınları da etkileyen bir etkendir. Özellikle de çalışma koşulları, çevresel etmenlere bağlı meydana gelen stres travmalar ve ani ruhsal değişimler gibi kadının da psikolojisini olumsuz etkileyen durumlar adet gecikmelerine neden olabilmektedir. Stres, kadının hormonal dengelerini de değiştirebilmektedir. Bu durumda yumurtlamanın azalmasına ve adetin gecikmesine neden olmaktadır. Adetin eski düzenine dönmesi için stresin muhakkak kontrol altına alınması veya etkisinin en aza indirilmesi gerekmektedir.


Hastalıklar

Kadının geçirdiği ani veya uzun sürelik hastalıklarda adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle uzun hastalıklarda kullanılan ilaçlar kadın vücudunun hormonal dengelerini bozabilmektedir. Bu durumda adet gecikmesinin yaşanmasına sebep olabilir. #Adet


Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmak

Kadının boyuna oranla normalden daha fazla kiloda olması da hormonsal açıdan adet döngüsünü değiştirmektedir. Bu durumda adet gecikebilir ya da tamamen de durabilir. Bu gibi durumlarda kadın biraz kilo vermesi ya da normal kilosuna dönmesi halinde adeti eski düzenine de geri dönecektir. Kadının aşırı zayıf olması da adet döngüsünü bozan bir diğer etkendir. Vücutta bulunan yağ oranının azalmasına bağlı olarak geciken adet daha çok profesyonel spor yapan kadınlarda görülmektedir. Bu kadın biraz kilo almaları halinde tekrar eski adet düzenlerine kavuşacaklardır.


Gebelik

Gebelik en tatlı adet gecikmesinin sebebidir. Olası bir gebelik durumundan şüphelenen bir kadın adetinin gecikmesi durumunda herhangi bir eczaneden alacağı gebelik testi ile hamile olup olmadığını rahatlıkla test edebilir.


Menopoza geçiş dönemi

Özellikle 45 yaş üzerindeki kadınlar menopoza geçiş dönemindeki aşamadadır. Bu dönemde kadınların adetlerinde düzensizlikler yaşanabilir. Yine bu dönemde kadının doğurganlığı ve vücudundaki östrojen hormonunda da azalma yaşanacaktır. Menopoza geçiş döneminde adet gecikmesi yaşanabilir veya adet kanaması çok az da gelebilmektedir.


Menopoz

Son adetin üzerinden geçen 1 sene içerisinde kadın hiç adet görmemişse menopoza kesin olarak girmiş demektir. Menopoz dönemi kadının doğurganlık faaliyetlerinin ve yumurtlamanın da bittiği dönemdir.


Adet gecikmesinin hangi durumunda doktora görünmek gerekmektedir?

Ergenliğe girmiş genç kızın 16 yaşına kadar adet görmemesi durumunda hemen bir uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Geciken adet sonrası gelen aşırı adet kanamalarında, ağrıların şiddetlendiği, adetin bir anda durması gibi durumlarda uzman bir doktora görünmesinde fayda vardır.


Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?

Adet gecikmesi kolay tedavi edilen bir durumdur. Genellikle kadına verilen adet düzenleyici ilaçlar ile adet gecikmesi yaşayan kadınların adet döngüleri normale hale gelmektedir. Ancak bazı durumlarda yapılan testlere rağmen adet gecikmesinin nedeni tespit edilemeyebilir ve doktor bu duruma bilinmeyen adet gecikmesi teşhisini koyar. Bu durumun en büyük nedeni stres ya da kadının özel hayatında yaşadığı bazı problemler yüzünden meydana gelen ruhsal değişimdir. Bu gibi stres faktörüne karşı doktor ilaç tedavisinden farklı olarak kadının uzman bir psikologdan destek almasını isteyebilmektedir.

bottom of page