Lotus Nişantaşı D:33

Gebelikte 19. Hafta

Anasayfa » Gebelikte 19. Hafta

19. hafta hamilelik için önemli haftalardan biridir. Bebeğiniz ve siz hamilelik sürecinde sürekli bir değişim içinde bulunmaktasınız. Her iki taraf da 19. Haftada bazı hormonsal farklılıklar görülür. Gebelikte 19. haftada bebekte olan değişiklikler nelerdir?

19. Haftada fetus (bebeğin 3. Aydan doğum sürecine kadar olan evresinin adı) dış dünyadan gelen sesleri algılamaya başlar. Yani bebeğiniz anne rahmindeyken sizin seslerinizi yavaş yavaş seçmeye başlar. Kas ve sinir sistemi de şekil almaya başladığından elleri ve ayaklarını hareket ettirebilir. Yaptığı bu hareketler büyük çapta olmadığından hissetmeyebilirsiniz. Fetusun cildinde de değişmeler yaşanır. Çok uzun bir zaman diliminde sıvı dolu bir ortamda büyüyen fetusun cildinin bu ortamdan etkilenmemesi için vücudunun dış yüzeyi kremsi bir madde ile kaplanır. Bu maddenin ismi vernix caseosa’dır. Bebek bu haftada rüya uykusunda rüya görmeye başlar. Cinsiyet kız ise yumurtalıkları gelişmeye başlar.

Gebelikte 19. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

19. Hafta fetusun gelişiminin devam ettiği bir haftadır. Bu haftadan sonra gelişim sürecek fakat gelişim hızı yavaşlayacaktır. Fetusun boyu yaklaşık 22 santimetreye kilosu ise yaklaşık 210 grama ulaşacaktır.

Gebelikte 19. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Fetus ellerini ve ayaklarını oynatabilir. Doğru pozisyonda duruyor ise bebeğin cinsiyeti söylenebilir. Bebeğiniz bu kadar hormonsal bir yoğunlukta gelişirken annenin de vücudunda değişimler meydana gelmektedir. Peki,

Gebelikte 19. haftada anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayları hamileliğin başından beri şekil ve hormon dengesi bakımından değişikliğe uğrayan vücutlarında en büyük değişimi memelerinde yaşarlar. Memelerindeki kahverengimsi renkte olan alan giderek büyür. Memenin büyük bir kısmı bu rengi alabilir bunda sakıncalı bir durum yoktur. Gebelik maskesi (closma) adı verilen daha sıklıkla yüzde görülen lekeler oluşmaya başlar. Bu lekeler geçici olmakla birlikte lekenin geçme süresi doğumdan sonraki dönemleri kapsamaktadır. Kilo alan bölgeler olan meme, kalça, karın bölgelerinde çatlaklar ve kaşıntılar başlayabilir. Bunları önlemek için nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Çatlaklar doğumdan sonrada vücutta kalıcı izler bırakırlar. Anne ve fetusun genel gelişim ve değişimleri böyle iken baba adaylarına da görevler düşmektedir. Gebelikte 19. haftada baba adayına tavsiyeler… Gebelik boyunca çok hızlı bir değişim yaşayan anne adayı ruhsal açıdan zayıf bir hale gelir. Eşlerinin ilgi ve sevgisine gereksinim duyarlar depresyon vb. ruhsal çöküntüler yaşanmaması için baba adayı anne adayının hamileliğinin her evresinde yanında olmalıdır.

tr_TRTurkish
×